Стриктна безопасност при почистване на помещения

Почистването на помещение е неотменна част в нашия живот. В процеса му ние използваме почистващи препарати и рядко се замисляме, дали те не ни вредят на здравето и околната среда. При почистване на помещение всеки човек използва някакви спомагателни средства, било то техника или специализирани почистващи препарати. Състава на тези продукти могат да бъдат не само ефективни, но и при неправилно използване – опасни за здравето на хората. Ако вие ползвате подобни средства, сте длъжни задължително да съблюдавате ред правила, които ще ви помогнат да избегнете за в бъдеще възможни проблеми и травми.

Опасност от физическо нараняване има най-вече при фирмите за изхвърляне на стари мебели. Много от момчетата там работят с различни инструменти за демонтаж на мебели. Също така изнасят едрогабаритни отпадъци и ги товарят на превозни средства което е предпоставка за нараняване на крак или ръка. При фирмите с които работят с химикали за финно почистване опасноснисте дебнат и от препаратите. Голяма опасност в себе си носят химичните вещества, използвани повсеместно в различни видове почистване. Това са киселината или белината, на които съставките нанасят голяма вреда върху кожата на ръцете, а при попадане на слизестата обвивка на очите, могат да причинят сериозни последствия. Небрежното използване на токсични средства не може да остане без последствия. В състава на много миещи препарати влизат: серен диоксид, хлор, фенол, формалдехид, и това не е пълния списък на всички отровни елементи.

Много от тези вещества представляват опасност не само за здравето на човека, но също нанасят вреда на околната среда. За да стигнете до този извод, не е нужно да сте специалисти по химии. Достатъчно е логично да помислите: какво почистващо средство, не би пробило тръбата, то следователно и то ще бъде безопасно. Разбира се, при кратковременен контакт особена вреда те няма как да нанесат, но при продължително използване може да възникне проблем. За да избегнете подобен проблем, следвайте следните препоръки:

– след качествено почистване с използването на различни битови миещи препарати в помещението се концентрира насищане на съдържание на вредни компоненти;
– използвайки подобни средства е, нужно да бъдем внимателни към техният състав;
– запомнете – никога не смесвайте миещите препарати, защото те могат да образуват химични съединения, превръщайки помещението в химическа лаборатория;

Ако вие правите „влажно почистване“, то използвайте гумени ръкавици. Те ще предпазят вашите ръце от вредното влияния на миещите препарати, които могат да навредят върху кожата и ноктите. Основните правила, които са универсални за вашата безопасност са: прочетете инструкциите на опаковката на препарата, преди да започнете да чистите. В повечето случаи инструкциите ще ви помогнат да избегнете неприятните ситуации.

Отказ от използване на инструкциите при почистване ще ви донесе куп неприятности. Сложно е да си представим, че без употребата на миещи вещества ще можем да почистим добре – определено тези средства значително ще облекчат нашия живот и са предназначени за повишение на качеството на почистване. Вие може да сведете риска до минимум, ако при покупката на препарат се придържате към следващите правила:

– Проверете миещото средство за автентичност;
– Отдавайте предпочитание на средствата без силен аромат;
– Щателно го отмивайте от обработената повърхност;
– Никога не смесвайте няколко средства за миене;
– Обръщайте внимание на съставките;

Ако вие нямате свободно време или не желаете да се занимавате с подобен род дейност, то може да се възползвате от услугите на почистваща фирма. Клининг е услуга за професионално почистване. Във всяка клинингова компания работят група от специалисти, предлагаща услуги по почистване на офиси, производствени помещения и прилежащите към тях територии. На сегашен етап клининговите компании предоставят голям набор от услуги за професионално почистване, към тях може да се отнесат ежедневното и генерално почистване на помещения, почистване на твърди повърхности, химическо чистене на тапицерии и мебелни покрития, почистване на помещения след ремонт, прозорци, фасади и витрини. Специалистите на клининговата компания са оборудвани с професионална техника и използват специални миещи препарати. При извършване на почистване, те спазват всички мерки за безопасност. От своя страна фирмите за грубо почистване на апартаменти и изнасяне на едрогабаритни отпадъци използват предпазни обувки, ръкавици и каски.

Ако още не сте решили, дали да ползвате или не тези услуги, ще се опитаме да изброим всички преимущества на професионалното почистване, което може да ви убеди в оправдаността на този избор:

– Идеално извършен процес с нужния порядък. Благодарение на дългогодишния опит специалистите на клининговата компания ще използват различни миещи средства, като ще употребят най-ефектните подходи при почистването;
– Оптимално съотношение цена и качество. Днес в сферата на почистващите услуги се е оформила доста голяма конкуренция, което несъмнено влия на стойността на услугите, защото само професионалните компании и достъпните цени могат да привлекат клиенти;
– Резултатът след почистването на клининговата компания ще може по-дълго да се съхрани;
– Засилен контрол върху качеството на указаните услуги;

След като притеглите плюсовете и минусите „за или против“ клинингова компания, може да си направите извода, че високо професионалните услуги са най-изгодни, отколкото назначаването на щатен сътрудник или самостоятелно почистване.