Стрес и безсъние

stares, безсъние, стресСтресът е нормална реакция на организма в отговор на многобройните външни дразнители. Той ни позволява да се приспособяваме към постоянно променящите се условия на съществуване. Когато температурите паднат или денят се удължи, или пък настъпи смяна на сезоните – това също е стрес. Но в него няма нищо лошо. За разлика от стреса дистресът е толкова силен дразнител, който организмът не може бързо да компенсира със собствените си ресурси. В тялото настъпват сериозни биохимични промени, имунната система е подложена на голямо изпитание, защитните сили намаляват и в допълнение може да се развие безсъние. Така че страшен е не стресът, а дистресът. Обикновено неспециалистите не правят разлика между тези две думи, затова и в настоящата книга, когато се споменава понятието „стрес“, всъщност се подразбирадистрес. Много често човек изпада в състояние на дистрес поради безплодните си очаквания, усилия и действия. Те не се увенчават с успех, тъй като са прекалено завишени и водят до разбиване на надеждите (фрустрация). Такъв емоционален стрес оставя след себе си значителни биохимични последици. С натрупването си в организма те водят до износване, ускоряват стареенето на тъканите и предизвикват безсъние, изискващо лечение. Подобно състояние се нарича посттравматична емоционална стресова реакция. Не бива да се забравя, че емоционалната травма е сериозно нарушение на здравето и винаги трябва да се взема под внимание, за да се избегне появата на безсъние. Най-честите житейски ситуации, водещи до стрес, са загуба на работа, влошаване на финансовото

състояние, загуба на близък човек, откриване на сериозно заболяване. Към това трябва да се добавят безуспешното търсене на работа, разпадането на семейството, самотата, приближаването на старостта,
особено ако човек не е добре осигурен, отглеждането на дете-инвалид, тежки здравословни проблеми.
Съществуват също и трайни нарушения на съня (както и други симптоми) при така нареченото посттравматично стресово разстройство. То се развива като последица от преживени психотравмиращи събития, излизащи извън рамките на нормалния житейски опит. Такива събития биха били сериозно сътресение за всеки човек. На риск от подобно разстройство обикновено са изложени жертвите на различни травмиращи събития, както и хора, станали свидетели на смърт, нараняване или физическо насилие над други лица.

Установяването на причината и лечението на упоритото безсъние, предизвикано от такива обстоятелства, изисква помощта на психиатър или психотерапевт. По-нататък са дадени някои съвети за преодоляване на посттравматичната емоционална стресова реакция, водеща до нарушения на съня. С нея човек може
да се опита да се справи самостоятелно за разлика от посттравматичното стресово I?азстройство, което задължително изисква намесата на специалист.
1. Разкажете какво ви се е случило на някои от близките и приятелите си и изслушайте тяхното мнение. Доверете се на хора, които наистина са способни да ви подкрепят.
2. Опишете ситуацията, в която се намирате, от първо лице, например: „Случи ми се следното … аз мисля … преживявам … чувствам … държа се …“ Опишете подробно всички факти и усещания. Прочетете текста повторно, нанесете поправки, където е нужно. След това опишете същата ситуация от трето лице: „Той (тя) преживява следното… опитва се да се справи със ситуацията …“ Накрая задайте въпросите:
– Какво действително иска той (тя)?
– Какво действително може да промени?
3. След като сте формулирали мислите си на хартия, опитайте да се отпуснете: поиграйте с децата, отидете
на фитнес или на плуване, слушайте музика, разходете кучето, отвлечете мислите си в друга посока, припомнете си простите правила на автогенния тренинг.
4. Преди да вземете решение как да се справите със ситуацията, трябва да си починете и да се отпуснете, за да не предприемете прибързани и необмислени
действия. Можете да използвате следните похвати за релакcaция:
– Направете няколко дълбоки вдишвания за намаляване на нервността и безпокойството. Старайте
се да дишате бавно и да усещате как се издува коремът ви при вдишване и спада при издишване.
– Протегнете се, за да сваЛите мускулното напрежение.
– Масажирайте мускулите-мишени. Това са определени групи мускули, които при стрес рязко се напрягат и се втвърдяват вследствие на отделения адреналин. Те са разположени по задната повърхност на врата и в горната част на гърба над плешките. Масажирайте ги в продължение на 2-5 минути, за да премахнете напрежението.
– Натиснете слепоочията. Акупресурата на нервите в слепоочната зона косвено отпуска определени мускули, най-вече по шията.
– Не стискайте зъби. Отворете уста и раздвижете долната челюст наляво и надясно, за да отпуснете мускулите.
– Изпънете гърди, за да дишате по-леко. Направете дълбоко вдишване и издишване, повдигнете раменете нагоре и назад, после се отпуснете. Вдишайте пак дълбоко, така че раменете да отидат назад, издишайте и ги отпуснете. Повторете 4-5 пъти и отново направете дълбоко вдишване и издишване. Изпълнете цялата серия 4 пъти.

– Отпуснете се напълно. Като започнете от темето или от пръстите на краката, напрягайте симетричните групи мускули отляво и отдясно, задържайте няколко секунди и ги отпускайте. Изпълнете последователно
това упражнение с мускулите на краката, гърдите, ръцете, главата и шията.
– Подръжте ръцете си под струя топла вода, докато усетите, че напрежението е изчезнало.
– Изплакнете лицето си с хладка вода. Раздвижете се, направете гимнастика, тъй като уморените мускули предизвикват отпускане. Активното движение изгаря химичните вещества, образувани при стрес.
– Слушайте успокояваща музика – тя е мощен инструмент за борба със стреса. Можете да си набавите записи на специална релаксираща музика, но можете да използвате и любимите си дискове, стига музиката да е приятна, мелодична и ненапрягаща. Ако изпълнявате тези съвети, няма да се налага да ходите на специални лекции и занятия и да губите време и средства за справяне със стреса, а ще го преодолеете сами. Решенията, които ще вземете след такава подготовка, ще бъдат правилни и ще доведат до успех.
Има обаче и тревожни сигнали, които подсказват, че стресът заплашва здравето ви и изискват незабавна консултация със специалист. Те са:
– хронично безсъние;
– постоянна сънливост;
– непреодолимо безпокойство;
– пристъпи на световъртеж или загуба на съзнание;
– учестен пулс, който трудно се повлиява;
– често и силно изпотяване на дланите;
– треперене на крайниците и усещане за вътрешнитръпки;
-обриви;
– хронично или остро главоболие;
– болки в гърба и шията.
При такива симптоми трябва непременно да се обърнете към лекар, особено ако никога преди не сте ги имали и появата им не може да се обясни с нищо друго освен със стрес.