Стоянов убит заради побой

stoianovОтвличането и убийството на бизнесмена Стоян Стоянов е било поръчано заради желанието му да се разследва стар побой на бившия директор от Агенцията за държавни вземания Станислав Михайлов. Висшият чиновник е обвинен като поръчител на отвличането на Стоянов заедно с приятеля си Галин Костов. Шефът на бургаската фирма „Гранити“ бе погребан в бял ковчег в родния му град Сливен на 4 декември – близо месец след като тялото му бе открито в Дюлинския проход между Бургас и Варна. Бизнесменът изчезна на 6 март 2008 г. и година и половина беше в неизвестност.
В края на 2007 г. Стоян Стоянов натискал полицията в Бургас и местната прокуратура да довършат разследване на зверски побой срещу варненеца Сергей Йосифов. Това разкриха приятели на бургаския бизнесмен.
58-годишният Йосифов, който през 2007 г. бил прокурист на варненската фирма „Алфа газ“ бил пребит от неизвестни. Двата му крака били счупени. Варненецът обаче бил наясно, че зад инцидента стои Михайлов. По-късно той подал жалба в полицията за побоя и за измама от страна на Михайлов. Йосифов разбрал, че Михайлов чрез измама е успял да сложи ръка върху златния парцел от 2,1 дка, съседен на склада на фирма „Гранити“.
По това време Йосифов и Стоян Стоянов си споделят проблемите, защото двамата преговарят за покупката на въпросния парцел. Преговорите започнали от цена 120 евро на квадрат, но Стоянов се надявал да я смъкне до 40-50 евро. През ноември обаче Йосифов се обадил на Стоянов от Варна, че е жестоко пребит. Тогава шефът на „Гранити“ му препоръчал да подаде жалба. Самият Стоянов пък обещал съдействие случаят да не бъде покрит под купчината прокурорски преписки.
„Стоян му каза, че има добри контакти в полицията. Току-що беше подарил пожарна кола за 40 000 евро на бургаската полиция. На практика започна да натиска да се разследва случаят“, твърдят приятелите на Стоянов. В онзи момент той не знаел още кой е Станислав Михайлов.
Натискът истината да излезе наяве е сред възможните версии 5 месеца по-късно, на 6 март, Стоянов да бъде отвлечен, а ден по-късно и убит, смятат запознати.
Михайлов бил викан поне два пъти на разпит заради измамата с имота. Освен това Стоян Стоянов му казал, че никога няма да остави случая на произвола.
В същото време жертвата на измамата Сергей Йосифов се покрил. Не е ясно какъв натиск е бил оказван върху него, но е факт, че самият той по-късно оттегля жалбата. Всички опити на „Стандарт“ да открие Йосифов пропаднаха. На старите регистрации на фирмите му от средата на 90-те години се намира варненският ресторант „Бялата къща“. „Не сме го виждали от 2 години, той сега е наемен работник“, заяви управителят на ресторанта за „Стандарт“.
В същото време другият обвинен за поръчител на бизнесмена – частният съдия-изпълнител Галин Костов бе оставен в ареста от Бургаския окръжен съд. Защитата на Костов обаче има нови искания – да бъде разпитан пред съдия отново анонимният свидетел номер 3 – Иван Петров, който бе разкрит от адвоката на Костов.
Екип на „Стандарт“

в-к Стандарт