Стотици се събраха на митинг-концерт против ГМО

Стотици се събраха на митинг-концерт против ГМО пред Храм-паметник „Св. Александър Невски“, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС. Концертът премина под надслов „За България свободна от ГМО! Да съхраним земята си чиста и да запазим здравето на нашите деца“. Това е поредната гражданска инициатива на родители, подкрепена от фермери, зърнопроизводители, пчелари, биоземеделци, учени и природозащитници.

Председателят на Асоциацията на фермерите Теодор Иванов заяви, че с навлизането на ГМО в България страната ни ще загуби позициите си на световния пазар. По думите му, над 8 млн. дка се обработват от фермерите в България. Той призова да направим България Швейцария на Балканите.

От Българската асоциацията на биопроизводителите заявиха, че не е необходимо да се разваля всичко, което е градено. Те обясниха, че когато на европейския пазар България бъде заподозряна, че продуктите й са генномодифицирани, ще се стигне до край на износа на българска продукция.

Участие в концерта взеха много български артисти и певци, сред които Камелия Тодорова, Стоян Янкулов – Стунджи и Елица Тодорова, Влади Въргала, Силвия Кацарова и детска вокална група „Бон-Бон“ др.

Пред Информационна агенция КРОСС Камелия Тодорова заяви, че участва в инициативата, тъй като има гражданска позиция. „Всичко, което е паранормално, не трябва да се позволява да навлиза в нашия живот, защото това остава много следи в следващото поколение и не се отразява добре нито на природата, нито на нас хората“.

Елица Тодорова пък обясни, че е важно децата да растат в една чиста България с чисти биопродукти. „Природата ни е дала голямо изобилие от толкова много плодове и зеленчуци, които не виждам смисъл да се модифицират. Малко ми се вижда все едно да се намесваме в работата на Господ“.

Участниците в протеста носеха плакати с надпис „Министерството на отровната среда и вредите“, както и снимки на виновните, според тях, за навлизането на ГМО на територията на страната.

Ясен Иванов, който бе един от протестиращите на площада, заяви пред КРОСС, че в правителството има хора, които са ориентирани към прокарването на благоприятни условия за отглеждането на ГМО заради финансови причини. Той назова като такива Евдокия Манева, Иван Алексиев, Константин Язов и министъра на околната среда и водите Нова Караджова. По думите му, Евдокия Манева е основен преговарящ и движещ проекта за ГМО в България, а Нона Караджова напоследък остава в сянка, защото може би е осъзнала, че е в губеща позиция: „Все пак тя е шеф на министерство, а рибата се вмирисва откъм главата“. Иванов заяви, че министърът на земеделието Мирослав Найденов също е отговорен за навлизането на ГМО в страната ни, като коментира неговото изявление пред Агенция Ройтерс, в което заявява, че няма да дава пари за биоземеделие, за да страда конвенционалното земеделие. „При положение, че имаш земя, която около 50% е пустееща, това да го твърди един министър, на такова високо ниво и да ходи и да ми се подписва за внос на генномодифицирани фуражи, това е просто престъпление срещу цялата държава“, заяви Иванов./КРОСС/