Стотици гости посреща Националният военноисторически музей на 3 март

Стотици гости посреща Националният военноисторически музей (НВИМ) в деня на националния празник на България 3 март, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
Хора от всички възрасти могат да се видят по алеите на музея и в залите, пълни с многобройни експонати. Посреща ги патриотична музика.
Малчугани се катерят за снимка по оръдията. Има и съвсем малки посетители, които обикалят експонатите в колички.
За да видят оригиналните знамена на Българското опълчение, гостите се редят на дълга опашка и търпеливо чакат. Днес в музея е Ден на отворените врати и те могат да видят знамената на петте дружини на Българското опълчение: на Първа и Втора дружина, които се шият по поръка на Добродетелната дружина; на Трета дружина – Самарското знаме; знамето на Четвърта опълченска дружина и на Пета дружина, което е изработено от българската общност в Киев.
Трудно е да се каже колко хора вече са посетили музея. Още при отварянето на вратите сутринта е имало чакащи. Днес той ще работи докато има посетители. През целия ден ще има прожекции на филми, свързани с Освобождението – „Капитан Петко Войвода”, „Под игото”, „Пътят към София”, „Аспарух”./агенция Фокус/