Стоилов: Скоро можем да стигнем до урната на Лихтенщайн и Малта

Националният селекционер Станимир Стоилов даде обширна пресконференция преди последната световна квалификация на България срещу Грузия в сряда. Според специалиста предстоящият двубой ще бъде много труден за „трикольорите”, предвид проблемите с контузените футболисти в състава.
„Потенциалът на националния е ограничен и когато има контузии нещата придобиват друг вид. Загубата от Кипър бе тежко поражение за нас с оглед на амбициите, които имаме. Дадохме шанс на нови играчи да докажат себе си и да покажат че имат място в отбора. Те не са виновни за това състояние. Нивото на клубния ни футбол е такова, и при всяка подобна ситуация лъсва истината. Тези футболисти видяха и разликата и начина на игра. Важното е да си извадят изводи и да продължат да работят и да се усъвършенстват. Те се постараха да дадат максимума от себе си. Нормално е под напрежение да допускат грешки. Аз съм треньор, за да поема отговорността и да не виним тях. Допуснахме много грешки както в защита, така и в нападение. Имаме сериозен отбор, но трябва всички да са здрави. Ако продължаваме по този начин така има опасност играчи като Бербатов и Петров да напуснат отбора и в нападение могат да се получат нещата каквито бяха в защита”, коментира Стоилов.
„В интерес на истината срещу Кипър България игра организирано само до 15 минута, докато не допуснахме два гола, и може би в последните минути на първото полувреме. Имаше много пропуски в организирането на играта във фаза защита. Лесно се стигаше до нашата отбрана и оттам идваха повечето проблеми. Тръгнахме да обръщаме мача и оттам се наруши тактическата постройка на отбора. Футболистите осъзнават това и поемат своята отговорност. Важно е да си видят грешките и в следващите мачове да напредват и да си повишават нивото”, каза още наставникът по повод злополучната загуба в събота.
В зашита на совите футболисти Стоилов допълни: „В националния отбор не може да се говори за защита , която да е обиграна. Вината е изцяло в мен. Трябва сериозно да работим в детско-юношеския футбол, ако не искаме да се стига до такива ситуации. За три дена не може да се обиграе една защита. Постараха се да имат максимален синхрон, не се получи, надявам се да са разбрали своите грешки. Гледах и двата мача между ЦСКА и Рома и Левски и Лацио. Малко несериозно е да говорим, че в тези мачове българските отбори не са допускали грешки.”
„За да сменя футболисти като Стилиян Петров, Димитър Бербатов и Мартин Петров, трябва да имаш кой да пуснеш на тяхно място. Не мисля, че точно тези хора заслужават непрестанни упреци. Те са достатъчно разумни момчета и се надявам да не се стига до там, че да се отказват от отбора. В сряда ще има промени в стартовия състав. Знаете, че Манолев отпадна и все още е под въпрос. Станислав Ангелов същи. Ако успеят да се възстановят до сряда ще има по-малко промени.При всички положения трябва да променим начина си игра и да не допускаме толкова грешки. Ако си бяхме вкарали положенията в Кипър, можеше да започнем мач с 0:2.”
Спецът също допълни, че ако нещата продължават по същия начин, скоро националният ни тим може да стигне до урната на отбори като Лихтенщайн и Малта.
„Ако си мислите, че на клубно ниво футболът ни е добър, значи аз някъде греша. Трябва всички заедно да се опитаме да го избутаме до някакво ниво. Ако продължаваме така скоро ще стигнем до урната на Лихтенщайн и Малта”, продължи Стоилов.
„Стилиян Петров имаше контузия в коляното. Дойде и ми каза, че не може да продължи. Никой в националния тим не поставя под съмнение желанието му да играе за отбора. Чакаме информация от Англия да видим колко сериозна е травмата му.
Относно новите повикани в състава, Стоилов заяви: „Трябваше да попълним групата от 18 човека. В момента са точно толкова, като и в момента имаме под въпрос. Мишо Венков е повикан заради това, че Минев има вероятност да не играе. Бандаловски, ако се получат някакви други проблеми в защита. При всички положения може да има „за” и „против” за повикани или не футболист. Дадох шанс на много играчи на опитни и неопитни. Младите играчи е важно да се стараят и да се опитват да поправят грешките си. След контузиите на тези футболисти трябваше да изберем следващите най добри, без да се съобразяваме с тяхната възраст и т.н. Всички се постараха да дадат максимума от себе си. Това ще са хората, на които ще се разчита след години. До преди месеци искахме всички да ги видим, сега не трябва да ги унищожаваме. Аз като треньор ще ги подкрепя. В сряда отново ще им дам шанс да играят и да покажат, че могат.
Имам четирима нападатели, които са в доста голяма класа и според мен Мартин Камбуров не може да се пребори с тази конкуренция. Иначе изобщо не подценявам качествата на Мартин, напротив”, отговори на нападките Стоилов, че не вика нападателя на Локомотив София.
„Опитах се да обясня на играчите, че футболът в Кипър е на много високо ниво. Както клубният, така и националния. Може би е имало нотка на подценяване и резултатът го показва. Мачът с Кипър не е достатъчен да се определи нивото на отбора. Имахме много отсъстващи. Смятам, че можем да се класираме на европейското първенство. Не смятам, че 30 години е възраст, в което един футболист може да се откаже от националния отбор, а и дори клубния си тим. Трябва да се притесняваме за мача с Грузия. Там бяхме в оптимален състав и знаем как се развиха нещата. Тогава ни надиграха, въпреки че мачът завърши 0:0.”
„Проблемите ни ще стават все повече и повече, ако не се опитваме да ги решаваме. Българският футболен съюз, държавата и футболни специалисти. Без това рано или късно ще се самоубием. Държавата трябва много да помогне, трябват знания и инвестиции. Трябва много работа. Първо детско-юношеският футбол, клубният футбол и едва тогава националният отбор. Ако видя, че нещата не са както трябва, аз сам ще взема решение за оставката си. Не мисля обаче, че сега е моментът. Аз съм човекът, който ще вземе това решение”, завърши националният селекционер.
dariknews.bg