Стартират национални преговори между правителство, синдикати и работодатели за антикризисни мерки

В началото на следващата седмица стартират национални преговори между правителството, синдикатите и работодателите, по време на които ще бъдат представени становищата на социалните партньорите, свързани с антикризисните мерки. Целта е да се подпише двугодишно национално споразумение между държавата, синдикатите и работодателите, съобщи министър Младенов на брифинг днес в Стара Загора.

Реформата в пенсионната система, в частта повишаване на пенсионна възраст и осигурителен стаж, се отлага за неопределено време, каза министър Младеов. Той уточни, че в период, в който ситуацията на пазара на труда и борбата с безработицата са основният приоритет на МТСП, не бива да се предприемат прибързани действия по отношение на пенсионната възраст.

Започват преговорите между синдикатите и работодатели, които да изготвят национално споразумение по отношение на регламентирането на надомната работа, на дистанционната работа и агенциите за временна заетост, съобщи министър Младенов. Той подчерта важността от трипартизма, защото така се дава възможност на синдикатите и работодателите първо да регламентират определени дейности и след това те да прерастнат в законодателни рамки.

Министър Младенов се срещна в Стара Загора с областния управител Йордан Николов, с кмета на община Стара Загора проф. Светлин Танчев, с всички регионални структури на МТСП в областта и с представители на бизнеса и синдикатите. По-късно през деня министър Младенов ще се срещне с ръководството и синдикалните организации на мини „Марица Изток”, фирма „Ремотекс-Раднево” АД и ТЕЦ „Марица Изток 2”.