Стареенето

starostПланинските жители на Хималаите са известни с дълголетието си. Нещо нормално е за хунзите да живеят 120 години в добро здраве, дължащо се на водата, богата на минерали, на екологично чистия въздух и храната, богата на комплекс от въглеводороди, така както и на активния и целенасочен начин на живот. На островите Питкарип в Тихия океан е обичайно хората, прехвърлили седемдесетте, да се трудят редом с двадесетгодишните. Местните жители дължат силата и жизнеността си на природосъобразния начин на живот и на хранителен режим, състоящ се основно от зърнени храни, плодове и зеленчуци.
В Китай лекарите са изучавали тайните на подмладяването с хилядолетия и са знаели от древността как да поддържат функционирането на половите жлези в напреднала възраст с помощта на билки, акупунктура и специални физически упражнения, наречени тай чи и ци гуи.
Американците има какво да научат от тези култури. Западните народи в по-голямата си част водят забързан, неприродосъобразен начин на живот. Ние се храним с девитализирани храни и лекуваме неразположенията си с много лекарства. В средата на живота си прекратяваме физическите упражнения и губим мускулна маса. В резултат на това намалява костната плътност и се забавя метаболизмът, което причинява отпуснатост и слабост и поставя началото на остеопорозата. Много възрастни хора са физически, а някои от тях и психически отпуснати поради лиши навици в продължение на целия им живот.
Положителна е ролята на учените, които ни разясняват процеса на стареене и как можем да го забавим и дори да го преобърнем. С помощта на техните усилия научихме, че стареенето започва на клетъчно ниво, с вредата, нанасяна от свободните радикали, и че витамините с антиокислително действие, минералите и ензимите могат да предотвратят тези разрушения. Нещо повече, изследванията доказват стойността на естествените регенеративни лекарства, оценени още в древността, и на новите „елегантни лекарства”, които подобряват мисловната дейност.
И тъй като тази информация стига до широката общественост, все повече хора се опитват да върнат стрелките на часовника, като се хранят по-добре, допълват хранителните си режими, намаляват стреса и увеличават спортната си активност. Най-важното е, че се промени начина на мислене и хората се чувстват по-млади, дори в напреднала възраст. Това е важно, защото когато се чувства стар, човек създава психологична реакция на организма си. Когато си представяме, че с напредването на възрастта губим сила и жизненост, това се и случва. И обратното, когато приемаме времето за приятел, можем да останем млади и жизнени, след като достигнем петдесет, шестдесет и дори по-напреднала възраст. Наистина със съвременните познания и нарастването на положителното мислене не е невъзможно да си поставим за цел удължаването на живота ни, изпълнен със здраве, то този на хунзите.