Становище на Светия Кинотис на Света гора – Атон

Във връзка с провежданата в момента в Кипър среща на двустранната комисия за диалог между православни и католици Официалният сайт на Св. Синод на БПЦ-Българска Патриаршия получи Становище на Светия Кинотис на Света гора, което публикуваме за нашите читатели с цел те да могат да се запознаят с позицията на светогорската монашеска общност по дискутираната в Кипър тема.

Свети Кинотис, Света гора – Атон

Изх. No Ф.2/7/2069

Карея, 22 септ./5 окт. 2009-10-20

ДЕКЛАРАЦИЯ (ПРЕССЪОБЩЕНИЕ)

НА СВЕТИЯ КИНОТИС НА СВЕТА ГОРА – АТОН

ОТНОСНО СРЕЩАТА НА СМЕСЕНАТА КОМИСИЯ ЗА ДИАЛОГ

МЕЖДУ ПРАВОСЛАВНИ И РИМО-КАТОЛИЦИ В КИПЪР

(към средствата за масова информация)

1. Света гора от векове по благодатта Христова е верният хранител на светата Православна вяра, която Божите проповедници – светите Апостоли, предадоха на Църквата, а богоносните наши свети Отци чрез Вселенските събори опазиха през вековете непокътната. Това свето Предание вярно опазиха и нашите предшественици – Светогорските отци.

2. След като бяхме осведомени, че в Кипър предстои да се свика среща на членовете на Смесената международна комисия за богословски диалог между Православната църква и римо-католиците, за да се дискутира върху темата „Ролята на Римския епископ за общението на църквите през първото хилядолетие”, нашият Свети Кинотис, който не е запознат с точните въпроси по предстоящия диалог, изразява своето силно безпокойство и недоумение, че се обсъжда папското върховенство преди още папизмът да е отхвърлил своите еретически догмати и светски характер (държавата Ватикана). Единствената предпоставка да бъде обсъждана тази тема (за върховенството на Римския папа) е възвръщането на римо-католиците в Православната вяра и в съборното общение на Православните църкви, а не „единство в многообразие” от догмати.

3. „Православната църква е тази – единствената Една, Свята, Съборна и Апостолска църква”, както това заяви в прескромния свят храм на манастира Протатон Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей на 21 август 2008 г. по време на посещението си в Света гора. В това вярваме и ние и ще останем твърди, в това, което нашите свети отци са ни завещали.

Отговорно прието на общия Събор на Представителите и Председателите на двадесетте свети манастира на Света гора – Атон

Българска Патриаршия