Станишев: Правителството демонстрира агресивна некомпетентност

Не мога да кажа какъв ще бъде изходът с казуса „Желева“ в ЕП, но ако тя не бъде избрана за еврокомисар, стои въпросът може ли с тази компетентност да бъде външен министър на България. Това каза пред програма „Хоризонт“ на БНР лидерът на социалистите Сергей Станишев. Според него дотук се е стигнало заради подхода на правителството в цялата процедура на номинациите за еврокомисар. „Получи се най-слабият ресор, западни авторитетни издания написаха, че това е най-слабо представилият се кандидат. Борисов каза, че имало и по-трагични случаи, но с това той даде оценка на представянето на Желева“, коментира Станишев. „Това правителство демонстрира агресивна некомпетентност“, подчерта Станишев.

На въпрос дали опозицията ще иска вот на недоверие към правителството, Станишев отговори, че поводите за критични оценки са все повече. „Вотът на недоверие не може да бъде самоцел, трябва да има конкретни поводи и обществена нагласа. Сега вече правителството не може да си измива ръцете с предишния бюджет и правителство. Това, което ще се случи с планираното закриване на 140 болници, е безумие без предварителна подготовка и финансиране“, каза лидерът на социалистите.
„Имаме основания да сезираме КС за Бюджет 2010 защото за първи път правителството без контрол от НС има право да преструктурира средствата без никаква обществена отчетност – това никога не е било“, препотвърди позицията на БСП бившият министър-председател. Приоритети на БСП за предстоящата парламентарна сесия са адекватна, силна, алтернативна опозиция, заяви Станишев и добави, че БСП ще предлага свои решения по важни за хората въпроси. „Ще предлагаме промени в социалното законодателство, за да коригираме недомислията, например в Закона за академичната кариера, където има неприемливи неща. Отива се към уравниловка, когато бизнес интересите ще надделеят над качествата и това ще влоши нивото на българската наука“, каза Станишев.
Социалистическият лидер припомни, че през 2009 г. Националният план по заетостта е гарантирал средства в размер на 180 милиона лева, а за тази година те са съкратени на 65 милиона. „Ако преди 4 години за капиталови разходи на общините са били предвидени около 11%, то преди година бяха над 20%, за да се помогне на бизнеса и да се запазят работните места. За тази година средствата са с 200 милиона по-малко. За това е важно да се набележат приоритетите, които трябва да се отстояват на всяка цена, които засягат социалните услуги“, подчерта Сергей Станишев и допълни, че основният акцент в парламентарната работа на БСП ще бъде защитата на социалните постижения, които са факт от последните години.

/КРОСС/