Срещи на президента Първанов в Атина

parvanovЕнергийните проекти и общите контролно-пропускателни пунктове бяха основни теми от разговора на предзидента Георги Първанов с гръцкия премиер Георгиос Папандреу.

Президентите на България и Гърция участваха на съвместен бизнес форум и подчертаха, че присъствието им е знак за сериозни ангажименти на държавните институции към бизнеса.

Има воля от страна на институциите за подобряване на инфраструктурата и ускоряване на работата по контролно-пропускателните пунктове на българо-гръцката граница, е общата позиция на президента Първанов и гръцкия премиер Георгиос Папандреу. Двамата обсъдиха предстоящата работа по  съвместните енергийни проектии.

Повече от 4 хиляди гръцки фирми са стъпили на българския пазар, но трябва да се осигури и по-солидно присъствие на българския бизнес в Гърция, призова  президентът Георги Първанов, който заедно с гръцкия си колега Каролос Папуляс, присътва на съвместен бизнес форум.

В официалната делегацията на президента е и строителният министър Росен Плевнелиев. Той се е договорил с гръцки инвеститори, че  през март догодина  ще започне строителството на магазин на мебелната  верига Икеа на околовръстния път на София. Министър Плевнелиев се ангажира, че Икеа ще отвори врати в средата на 2011 година. Инвестицията е за около 300 млн. евро, ще бъдат открити  800 работни места.

Членството на България и Гърция в ЕС дава възможност гласът на православието да звучи по-отчетливо. Това  е начин да запазим духовната и националната идентичност, подчерта Георги Първанов  на срещата си с архиепископа на Атина  Йеронимос Втори.

БНТ