Среща на посланик Иван Петров с Негово Високопреосвещенство кардинал – патриарха на Лисабон Жозе Круш Поликарпо

На 17 март т.г. посланикът на Република България в Португалската Република Иван Петров бе приет от Негово Високопреосвещенство кардинал – патриарха на Лисабон Жозе Круш Поликарпо.

По време на срещата посланик Петров изказа признателност и благодарност за благосклонното отношение към Българската православна община в Лисабон и за предоставената ни от Римокатолическа църква в Португалия възможност да ползва неин храм, в който български свещеник извършва богослужения. Същевременно посланик Петров отправи настоятелна молба до Негово Високопреосвещенство кардинал – патриарх Поликарпо да разгледа с присъщата му и всепризната добронамереност възможността да бъде предоставен на Българската православна община в Лисабон неработещ църковен храм за богослужебните нужди само на нашата общност и  за целта му връчи писмо в този дух.

Негово Високопреосвещенство кардинал – патриарх Жозе Поликарпо сподели, че този въпрос стои на вниманието на църквата в Португалия и ще се търсят възможности за неговото положително разрешаване.

На състоялия се разговор присъства и Негово Благовейнство протойерей Гоце Христов – представител на Българската православна църква в Португалия.