Среща на посланик Атанас Младенов с председателя на Камарата на депутатите на Италианската република Джанфранко Фини

На 25 март 2010 г. българският посланик в Рим Атанас Младенов се срещна с  председателя на Камарата на депутатите на Италианската Република  Джанфранко Фини.

По време на разговора бе дадена висока оценка на отличното развитие на двустранните отношения, в които няма нерешени проблеми, както и на ползотворния политически диалог на най-високо и високо равнище, в т.ч. в светлината на честването през изминалата година на 130-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни. Бе отбелязано активното европейско и евро-атлантическо партньорство между България и Италия, пред което има сериозен потенциал на основата на взаимния интерес. В тази връзка двамата събеседници посочиха близките позиции на двете страни по редица важни въпроси от европейския дневен ред, като бъдещето на ЕС,  разширяването и интеграцията на страните от Западните Балкани, реализирането на паневропейски коридор № 8, общата енергийна политика на ЕС и пр. Председателят на Камарата на депутатите изтъкна безпроблемната интеграция на българската общност в Италия.

Бе подчертана важната роля на развитието на парламентарните контакти между двете страни и в тази връзка бе обсъдена подготовката за официално посещение в България през есента на т.г. на председателя на Камарата на депутатите Джанфранко Фини, по покана на председателя на Народното събрание  Цецка Цачева.