Среща в МВнР на Сърбия нa заместник-министър Марин Райков

В рамките на официалното посещение на министър председателя на Република България Бойко Борисов в Република Сърбия на 26 април т.г., заместник-министърът на външните работи Марин Райков проведе отделна среща в МВнР на Република Сърбия с държавния секретар на министерството  Мирко Стеванович.

Г-н Райков потвърди позицията на България в подкрепа на европейската интеграция на Сърбия и подчерта, че диалогът с ЕС е рамката на двустранните българо-сръбски отношения.

Заместник-министър Марин Райков постави на сръбската страна редица въпроси, свързани с положението и защитата на правата на нашите сънародници от българското национално малцинство в Сърбия. Г-н Райков предложи конкретни начини за облекчаване на достъпа до българска литература за представителите на българското национално малцинство, както и за разширяване на обучението на български език в училищата на общините в Сърбия с преобладаващо българско население.

По време на разговора бяха обсъдени пътищата за активизиране на двустранното сътрудничество в области като икономиката и повишаването на стокообмена, инфраструктурата, енергийните проекти, актуализирането на нормативно правната база, динамизирането на връзките в областта на културата.