Срещата на върха в Копенхаген е решаващ момент в историята, заяви Бан Ки-мун

politiciСветовната среща на върха в Копенхаген за климата, която има за цел да постигне в петък международно споразумение за борба срещу глобалното затопляне, е решаващ момент в историята. Това подчерта генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, цитиран от Франс прес.

Бан призова за приемане на споразумение, което намалява емисиите на парникови газове, защитава най-уязвимите и поставя началото на нова ера на чисто развитие и „зелен“ растеж за всички. Финансирането ще бъде ключовият елемент от този договор, за да бъде оказана помощ на най-уязвимите държави, подчерта той на започналите тази вечер в Копенхаген преговори на по-високо, министерско равнище.

Генералният секретар на ООН приветства оформянето на консенсус между развитите страни за предоставяне на 10 милиарда долара годишно през тригодишен период за незабавна помощ за приспособяването на най-уязвимите държави към последиците от глобалното затопляне. „Колкото по-силно бъде това споразумение, толкова по-бързо ще бъде превърнато то в правно обвързващ договор“, изтъкна той.

Новоизбраният първи постоянен президент на Европейския съюз Херман ван Ромпой призова и други държави да положат усилия, сравними с тези на ЕС, в борбата срещу промените в климата, предаде Франс прес.

Съюзът има много амбициозни цели в областта на съкращаването на емисиите на въглероден диоксид, припомни Ван Ромпой на съвместна пресконференция в Лисабон с португалския премиер Жозе Сократиш. Той отбеляза, че ЕС се е показал много щедър във финансово отношение към най-слабо развитите страни.

Държавните и правителствените ръководители от съюза се споразумяха в края на миналата седмица в Брюксел да отпуснат 7,2 милиарда евро през тригодишен период, за да помогне на бедните държави в борбата им срещу промените в климата, посочва АФП, цитирана от БТА. Те освен това потвърдиха, че ЕС е готов да съкрати до 2020 г. своите емисии на парникови газове с 30 процента спрямо равнището им през 1990 г., а не с 20 процента, както е обещал в момента, ако и останалите развити страни си поставят същата цел./Darik News/