Спрян е нов опасен детски комплект

detski_komplektСъс заповед на председателя на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Дамян Лазаров изтеглят незабавно от пазара опасен спортен комплект за 12, 18 и 30 месечни момченца. Дрехите са открити в магазин в Свищов от инспектори при акция на контролния орган в рамките на засиления надзор на пазара на стоки за деца. Към момента на проверката в търговския обект е имало налични пет бройки от модела. Рискът при тези комплекти се крие във връзките, нанизани в качулката на суичера, които могат да се увият около вратлето на детето и да причинят нараняване или задушаване. За избягване на подобни инциденти Европейския комитет по стандартизация преди време разработи стандарт, основан на разпоредбите на Директивата за обща безопасност на продуктите, според който облеклата за деца на възраст до 7 години не трябва да имат връзки и шнурове в качулката и областта на врата.
Засеченият опасен комплект се състои от долнище и суичер с дълги ръкави. Основните цветове на плата са тъмно синьо и зелено. На предната част на суичера в ляво има бродиран надпис RULE, а в дясно – котва и делфин и надпис SMG Brand. Под тях са разположени два джоба. Предстои насрещна проверка при вносителя на облеклата.
За откритата опасна стока са информирани всички регионални дирекции на КЗП, неправителствените организации, Националното сдружение на общините в Република България и Агенция „Митници”. Освен това за тях е изпратена и нотификация до европейската система за бърз обмен на информация за опасни стоки на територията на ЕС – RAPEX.