Справките, които ще се дават на МВР, да бъдат със строго определен формат, искат от М-тел

От М-тел предлагат справките, които ще се дават на МВР, да бъдат със строго определен формат. Това стана ясно на обсъждане на промените в Закона за електронните съобщения в парламента, предаде репортер наАгенция „Фокус”. Ако имаме такъв формат, ще можем да систематизираме софтуерните програми, коментира Николай Кичев от мобилния оператор. От компанията настояват да се приоритетизират и справките като свързаните с по-тежки престъпления да се издават в по-кратки срокове. По думите му срокове от типа „няколко часа” няма никъде в Европа.
Промените, които се дискутират съществено променят първоначалния вариант на текстовете, които бяха внесени в Министерски съвет по отношение на организацията на работата. Съществува неяснота точно как ще изпълняваме ангажиментите си, каза Кичев. По думите му с направените промени се увеличават значително броя на справките, които ще трябва да се изготвят, а сроковете са съкратени значително.
През 2009 г. над 10 000 разпореждания за справки са получени в М-тел и почти същият брой е обработен, което е по около 30 на ден. По думите на Кичев с изпълнението на исканите промени в закона компанията очаква почти двойно увеличаване на тези разпореждания. Средният период, за който се обработват справките, са 10 дни. Съкращаването на срока от 10 дни на 2 часа представлява сериозен кръг от проблеми, които трябва да решим каза Кичев.
Сложността на справките и на изискваните данни нарастват във времето – трябва да се проверят десетки и стотици телефони. Това е нереализуемо, каза Кичев./агенция Фокус/