Според президента Първанов позицията на МВнР по повод атаката срещу хуманитарния конвой в ивицата Газа е бърза и прецизна

“Подкрепям изразената позиция от Външно министерство. Тя беше бърза, реактивна и прецизна и се вписва, впрочем, в становището, което изрази и Европейската комисия”. Това заяви президентът Георги Първанов в отговор на въпрос на журналисти по повод операцията срещу флотилията с хуманитарна помощ за ивицата Газа вчера.

Президентът Георги Първанов и съпругата му г-жа Зорка Първанова посетиха днес Детското отделение на Клиниката по офталмология в Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Александровска” по повод пускането в експлоатация на дигиталната система за очни изображения, закупена със средства, дарени от благотворителната инициатива “Българската Коледа-2009”.

Президентът изрази съболезнованията си към семействата на жертвите и надежда, че задържаните български журналисти ще се завърнат бързо и невредими на българска територия.

Запитан как ще коментира, че Израел губи приятели в момента, Георги Първанов каза, че острата реакция на международната общественост и в Европа, и в Съвета за сигурност, е напълно оправдана.