Според Меглена Кунева е важно каква икономическа политика ще следват страните след излизане от глобалната криза

Meglena-KunevaСофия. От името на цялата Европейска комисия беше направен един общ отчет. От 10 постижения, които бяха изброени, две бяха свързани със защитата на потребителите. Тази политика трябва да бъде плътно свързана с вътрешния пазар, чието изграждане все още не е приключило. Това, което Европа се опитва да направи, за да генерира повече ръст и работни места през вътрешния пазар, може да стане чрез засилване на потреблението, чрез доверие, чрез повече аргументи за доверието на гражданите към този вътрешен пазар. Друго важно нещо беше т.нар дигитална икономика, където беше направен пробив по отношение на потребителите. Новата комисия ще има специален ресор „Дигитална икономика”. Това каза в интервю за предаването на БНР “Неделя 150” Меглена Кунева, еврокомисар. Тя допълни, че в нейния ресор са се случили три конкретни директиви, две от които вече приети. 
Кунева каза още, че правомощията около защитата на потребителите са от т.нар. споделена компетентност. „Те не са изключително само за ЕК, а могат да се случат само и единствено, ако страните-членки ги споделят”. Не можем да говорим за една социална пазарна икономика, ако това социално не минава през ежедневния опит на хората, на пазара. 
Еврокомисар Кунева изказа и общото за ЕК мнение, свързано с излизането на икономиките от глобалната криза, като заяви, че 2010 година ще започне плавно да се излиза от икономическата криза, но по-важният въпрос по думите й е каква икономическа политика ще бъде следвана оттук нататък. Тя каза още, че за България е добре, че запазва макроикономическа стабилност, но това не е достатъчно, за да сме спокойни, че ще имаме достатъчно ръст. „И това, за което всички предупреждават, е, че независимо от задържането на положителен ръст, безработицата ще продължи да расте. Това е всъщност най-тревожното според европейските политици”./Агенция „Фокус“/