Спират ТИР-овете с летни гуми на границата

mitnicaСофия. Председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) ще направи инспекция на снегопочистването на републиканската пътна мрежа. Божидар Йотов лично ще провери работата на пътноподдържащите фирми. Той ще инспектира почистването на АМ „Тракия” и прилежащите пътни артерии, съобщиха от агенцията. 
Проверката е инициирана във връзка с падналия тази нощ над цялата страна обилен снеговалеж. 
Републиканската пътна мрежа се почиства непрекъснато. В снегопочистването са ангажирани всички екипи на областни пътни управления. 
Към 10.00 ч. сутринта над 1000 машини почистват пътищата в цялата страна.
В АПИ и областните пътни управления е направена висока оперативна организация, за да се осигури нормална проходимост на републиканските пътища. В Агенцията денонощно работи Кризисен щаб, в който е включен и представител на Гражданска защита. Целта е бърза координация между институциите, когато е необходимо. Обезпечена е Гранична полиция, за да не се пропускат ТИР-овете, които влизат в страната с летни гуми.
Екипите и техниката в някои области работят вече повече от 40 часа. Към момента няма затворени пътища и те са проходими при зимни условия. Въведени са ограничения за тежкотоварни автомобили през проходите – Дюлински, Шипка, Превала, Петрохан и по пътя Русе – Велико Търново.
Затворени са проходите – Троян – Кърнаре, Етрополе – Златица, Твърдица –Елена, Върбишки.
Водачите на МПС да спазват въведените ограничения на движение и да не предприемат пътувания, ако това не се налага./агенция „Фокус“/