Спецполицаи от ГДБОП разкриха незаконен трафик на културно-исторически ценности

Разнообразни ценни антики са открити при операция на антимафиоти от София и Сливен; прекратен е вътрешен канал за трафик на паметници на културата;

Полицейска операция е предприета вчера от служители на сектора “Трафик на културно-исторически ценности” в ГДБОП съвместно с колегите им от териториалното звено в Сливен. След предварително наблюдение, вчера спецполицаите пристъпили към действия. Проверени са адреси в столицата и в Нова Загора. При акцията на софийска територия  служителите намерили и иззели два антични керамични съда, 9 сребърни римски императорски монети, антична бронзова апликация със сребърно изображение на горгона Медуза и металотърсач.
Последващите действия по досъдебното производство /чл.277а, 278 и 278а от НК/ са проведени със съдействието на антимафиоти от Сливен и полицаи от РУМВР-Нова Загора. В хода на акцията са претърсени два адреса в Нова Загора. От двете къщи на Р.С./30г./ е иззета сериозна сбирка от разнообразни ценности – над 500 антични монети, накити, медальони, керамични фигури и съдове-статуетки, рогове, инкрустирани с метал, бронзова глава – всички от епохата на античността, а също и средновековни артефакти с висока художествена и  историческа стойност. Иззет е и  магнитометър с висока разделителна способност, ползван за незаконни теренни проучвания.
Собственикът на двата имота е задържан с полицейска мярка. Р.С. от Нова Загора е известен като основен дилър и незаконен трафикант на движими културни ценности в региона на Югоизточна България.