Специализирана полицейска операция по противодействие на търговията с акцизни стоки

Акцията е проведена едновременно в цялата страна. Най-голямото количество нелегална стока е открито на територията на София област, Варна, Смолян, Сливен. Образувани са 46 досъдебни производства за извършени престъпления по чл.234, ал.1 от НК.

Пресцентърът разполага с видеоматериал

Специализирана полицейска операция по противодействие на търговията с акцизни стоки без акцизен бандерол, с неистински или с изтекъл срок на ползване се проведе на 4 май в цялата страна. Акцията е разпоредена от главния секретар на МВР главен комисар Калин Георгиев. В хода на операцията са иззети близо 56 000 кутии цигари без бандерол и над 19 килограма насипен, нарязан тютюн за ръчна изработка на цигари. Антимафиотите са открили и над 12 000 къса цигари, съхранявани и търгувани в насипно състояние. При проверките се оказало, че почти 6 600 бутилки алкохол също са с нередовен бандерол и 388 литра наливен алкохол, съхраняван в туби.
Образувани са 46 досъдебни производства за извършени престъпления по чл.234, ал.1 от НК, наложени са 72 административни акта. Съставени са 54 протокола за установени административни нарушения, като предстои налагането на парични санкции по тях.

По характерни случаи:

ОДМВР-София. Преди месец антимафиотите получили информация за самоковец, занимаващ се с лихварска дейност. Вчера служители на териториално звено “БОП”-София област, агенция “Митници” и РУ-Самоков проверили магазина на А.М. /45 г./,  намиращ се в ромската махала на града. В него те открили над 150 кутии цигари без акцизен бандерол. В хода на проверката проверяващите намерили и над 300 лични карти, над 170 дебитни карти, няколко шофьорски книжки, актове за раждане и  тефтери с имената на длъжниците. А.М. /45 г./ е задържан с полицейска мярка за 24 часа. За случая е уведомена Софийска окръжна прокуратура. Води се досъдебно производство по чл. 249  и чл. 252 от НК. Антимафиотите продължили акцията с проверка на склад за хранителни стоки, собственост на Р.Ш. /52 г./ от Самоков. В камион, паркиран до склада, полицаите открили около 13 000 кутии цигари без акцизен бандерол от марките “Есер”, “Виктори”, “Слимс”, “Гранд”, “Ракел”, “Ричман”, “Контес”, “Мерилин” и др. Количеството нередовни цигари са иззети с протокол за оглед на местопроизшествие. Започнато е досъдебно производство.
Служители от митническите мобилни групи, икономическа полиция от ОД МВР –София, антимафиоти, и полицаи от РУ-Костинброд провериха и борса за търговия на едро в града, собственост на частна фирма. Проверяващите се натъкнали на  близо 4800 бутилки алкохол-концентрат от различни марки с неистински бандерол.Извършен е оглед от дежурна оперативна група РУ-Костинброд. Образувано е досъдебно производство по чл. 234 от НК. Разследването продължава.

Сливен. По оперативен сигнал на територията на община Нова Загора е пресечен канал за търговия с цигари без бандерол. На главен път II-66 (в участъка гр.Сливен – гр.Нова Загора) били спрени за проверка лекотоварен автомобил “Мерцедес” и лек автомобил “БМВ”. В тях са открити общо около 22 000 кутии цигари без акцизен бандерол. В микробуса проверяващите намерили 19 500 кутии от марките “Барон” и “Уинтър”, а в лекия автомобил – 2500 кутии “Барон”. Задържани са сливенчаните Р.С. /36 г./, който е криминално проявен за имотни измами и срещу когото е образувано досъдебно производство, 44-годишният С.Г., Н.К. /41 г./ – също криминално проявен и бургазлията Д.С. /24 г./. Допълнително е установено, че четиримата са се занимавали с лихварство и имотни измами. Образувано е досъдебно производство. Предстои внасянето на искане от прокуратурата за налагане на мярка за неотклонение “задържане под стража” за срок от 72 часа на четиримата.

Плевен. При проверка на склад в западната индустриална зона на града полицаите  открили 20367 бутилки алкохол без или с неистински бандерол. Образувано е досъдебно производство по чл. 234, ал. 1 от НК.

Смолян. В рамките на операцията били проверени близо 300 търговски обета, складове и частни помещения, както и над 50 превозни средства. Намерени и иззети са общо 153 бутилки алкохол с изтекъл срок на акцизния бандерол и 13 литра алкохол с неустановен произход в туби.

ГДГП. Гранични полицаи от ГПУ-Рудозем вчера спрели за проверка в с. Чепинци лек автомобил „Фолксваген Пасат” със смолянски регистрационен номер. Той бил управляван от 35-годишния Х.М. от Чепинци, безработен. В купето и багажника на автомобила граничните полицаи открили 25 стека цигари без акцизен бандерол. По-късно, при претърсване на гаража на Х.М., полицаите открили още 405 цигари без бандерол от различни марки. Уведомена е Районната прокура