Специализирана полицейска операция проведоха вчера служители от сектор “БОП” – Ямбол съвместно със служители на отдел “Инспекторат по авторско право”

Специализирана полицейска операция проведоха вчера служители от сектор “БОП” – Ямбол съвместно със служители на отдел “Инспекторат по авторско право” при Министерството на културата. В рамките на акцията са извършени проверки в няколко търговски обекта. Констатирани са нелицензирани софтуерни продукти, инсталирани на компютърни конфигурации в три обекта на улиците “Гарабчи войвода”, “Михаил Лъкатник” и “Александър Зограф”. Установени са общо 43 нелицензирани софтуерни продукта, “качени” на компютри. За констатираните нарушения са съставени актове за установяване на административно нарушение на Министерството на културата съгласно чл.97, ал.1 т.9, пр.2 във връзка с чл.18, ал.1 и ал.2 във връзка с чл.35 и чл.36 от Закона за авторското право и сродните му права.
Ямболските полицаи задържаха К.Р./27г./, криминално проявен и осъждан, и С.З./21г./ за извършени от тях през месец януари кражби от автомобили. Установено е, че чрез взломяване на стъкла на предните врати те отнемали от колите различни вещи – CD-плеъри, пари и лични документи. К.Р. е задържан с мярка 72 часа по друго разследване. Работата по случаите продължава.