Спецакция на служители на ГДБОП за противодействие на посегателствата срещу интелектуалната и индустриалната собственост

Иззети са няколко хиляди бройки луксозни стоки, носещи неправомерно запазените търговски марки  “Lacoste”, “Puma”, “Nike”, “Diesel”, “Replay”, “Polo Ralph Lauren”, “Tommy Hilfiger” и “Boss”

Специализирана полицейска операция на територията на Сандански, преди Великденските празници предприеха служители на сектор “Компютърни престъпления и интелектуална собственост” – ГДБОП, техните колеги от Благоевград и  експерти от Патентно ведомство.
Акцията е в изпълнение на стратегията на главната дирекция и решенията на Съвета за защита на  интелектуалната собственост към министъра на културата на България за ограничаване на посегателствата срещу интелектуалната и индустриалната собственост.
В хода на акцията от складови и търговски помещения, намиращи се на  главната търговска улица, антимафиотите иззеха няколко хиляди бройки луксозни стоки, носещи неправомерно запазените търговски марки  “Lacoste”, “Puma”, “Nike”, “Diesel”, “Replay”, “Polo Ralph Lauren”, “Tommy Hilfiger” и “Boss”.
Стоките са били предназначени за продажба във Великденските празнични дни на чуждестранните туристи, посетители на курортния град.
Срещу нелегалните търговци са образувани досъдебни производства по чл. 172 Б НК за извършени от тях престъпления срещу интелектуалната и индустриалната собственост. Съставени са и протоколи за административни наказания от служители на Патентно Ведомство на България.