Спа център у дома

Терминът „спа“ заедно с уелбийнг (wellbeing) и уелнес (wellness) безспорно станаха най-популярните чуждици в речника за здравословен начин на живот. Дори се появяват все повече спа-студиа и цели спа-хотели. Но съвсем не е задължително да посетим някое от тях, за да проверим действието на някои от популярните процедури.

1. Ароматична вода за вана
Съставки: 2 чаши минерална вода, 1/4 чаша водка, 8 капки лавандулово масло, стъклена бутилка.
Смесете съставките и съхранявайте получената смес в хладилник. Ползвайте я до 1 седмица.

2. Вани за краката
Съставки: течен сапун, пресен розмарин, стъклени топчета.
Налейте в съд топла вода, добавете няколко капки течен сапун, пресен розмарин и поставете стъклените топчета, за които се смята, че оказват масажно действие. Розмаринът и топлата вода способстват за отпускането и бързото премахване на умората.

3. Вани за лице
Съставки: изсушен розмарин или лавандула, вряла вода, хавлия.
Поставете билката в съда с врялата вода и след няколко секунди отнемете от котлона. Покрийте главата си с хавлия, наведете се над парата и в продължение на 5 минути вдишвайте изпаренията – смята се, че тези вани почистват порите.
Не се препоръчват на хора с чувствителна кожа, тънки кръвоносни съдове на лицето или акне.

4. Билкова отвара за вана
Билките още в древността са се използвали не само за лечение, но и за отпускане и стимулиране. За премахване на умората във ваната може да се използват лайка, роза, листа от мушкато, жасмин, лавандула. Босилекът, майоранът (градински чай), лимоновата върбинка и розмаринът се прилагат за стимулиране – най-вече на органите на чувствата.
– 1 вариант: 4 с.л. билки се кипват с 4 чаши вода, течността се прецежда и се добавя във ваната.
– 2 вариант: билките могат да се поставят в марля или друг тънък памучен плат, който трябва да се потопи във ваната. /Здравето на мама