Спаска Митрова няма да промени политиката ни за Македония в ЕС!

11_Macedonia_lВъншният ни министър Румяна Желева смекчи тона към Македония и направи намек за поредна подкрепа на страната ни към западната съседка, макар че преди дни премиерът Бойко Борисов се закани да има последствия заради случая със Спаска Митрова.

„Спаска е хуманитарен случай, не бива да очаквате, че той ще предизвика преразглеждане на външно политическите приоритети на страната ни, защото това би било опасно“, заяви външният министър Румяна Желева пред журналисти след визитата си във Висшия съдебен съвет.Желева констатира, че словото на омразата е проблем за целия регион и сподели своя идея за провеждане на форум на високо ниво за решаването постепенно на този проблем.

Желева все пак не гарантира безусловна подкрепа.

„Имаме приоритет да подкрепяме европейската перспектива на нашите съседи, но това трябва да става, като те отговарят на критериите”, уточни тя.

Припомняме, че днес Европейската комисия излезе с препоръка ЕС да започне преговори за членство с Македония.“Можем да препоръчаме започване на преговорите за присъединяване с бившата югорепублика Македония. Страната постигна убедителен напредък“, заяви еврокомисарят по разширяването Оли Рен.Ето какво беше мнението на Бойко Борисов относно предпресъединителните договори след освобождаването на Спаска Митрова:“Съжалявам, че македонското правителство и държава подходиха по този начин. Молихме се на македонската страна като на приятели и съседи, но от там се подиграха с нас. Македония ще чака много помощ от България тепърва за предстоящите си присъединявания, но лично аз многократно ще им напомням случая Митрова.“, заяви премиерът на 8 октомври.

actualno.com