Социалистите в Бургаско: Дянков и Нанев да си ходят

Оставка на министрите Симеон Дянков и Божидар Нанев поискаха от областната организация на БСП в Бургас. Здравната реформа и закриването на болниците в страната, което ще лиши 1/3 от българските граждани от здравна помощ са основната причина за оставките, обявиха народният представител Пенко Атанасов и областният лидер на партията Атанас Зафиров.

Според социалистите реформата е необмислена, незаконна, базирана на откровени лъжи и противоречи на конституционното право на всеки български гражданин за достъп до медицински грижи.

„Последно, сега ще се закриват само 21 болници, но останалите 99 ще бъдат задушени с малко клинични пътеки и никакви средства. След известно време самите кметове и управители на здравните заведения ще бъдат принудени да търсят начини да ги затворят, каза депутатът Атанасов. Според него управляващите нямат желание да чуят проблемите на гражданите и това, че реформата не е добра нито за лекари, нито за пациенти.

По думите на Атанас Зафиров, големият проблем е че тази година парите за здравеопазване са с 350 млн. лева по-малко. Икономическият ефект от закриването на тези болници е 56-60 млн. лв., което не решава проблемите в здравеопазването.

БСП настоява, една част от резерва на НЗОК, който е около 1.5 млрд. лева, да бъде насочен към спасяването на тези болници.

Сега финансовото министерство прехвърля към резерва на НЗОК една част от парите за осигуровки на държавните служители и сумата е повече от 900 млн. лева. Това означава, че държавата е некоректен работодател, коментира Зафиров.

Според социалистите се изричат лъжи за това, че разстоянията до областната болница ще бъдат не повече от 60 км. Като пример бяха посочени градовете Царево, Резово, селищата в община Сунгурларе и други./DarikNews/