София, Русе, Пловдив и Кюстендил задържаха поредната група телефонни измамници

telefonni izmami, telefonОперация в град Ветово бе проведена тази нощ. Задържани са петима; иззети са 16 телефона и 25 СИМ-карти, предотвратени са измами за около 50 хил. лв. на хора от още пет-шест града в страната

Специализираната полицейска операция стартира в 4 часа тази сутрин на територията на РУМВР-Ветово при ОД на МВР-Русе. В полицейските действия са участвали служители на “Криминална полиция” и полицаи от три областни дирекции на МВР – Русе, Пловдив и Кюстендил. Целта на съвместната акция – задържане на участници в организирана престъпна група за телефонни измами, действали на територията на няколко области. Претърсване, обиски и изземване са предприети в домовете на осмина, за които има данни, че се занимават с  телефонни измами, като престъпленията са регистрирани на територията на областните дирекции в Пловдив и Кюстендил.
Установено е, че щети за над 10 000 лева са нанесени от измамите, извършени по познатите вече “стандартни” схеми, вкл. и за купуване на ваучери.
Днес призори петима от заподозрените измамници са задържани от полицаите, а в хода на работата са иззети 16 мобилни телефонни апарата, 25 СИМ-карти и други вещи, използвани при извършването на престъпните измамни схеми  – списъци с телефонни номера, кодове на населени места в страната и т.н. Част от откритата “помощна литература” включвала седмичен график – разпределение по дни от седмицата на населените места в страната, в които са осъществявани обажданията.
Задържаните ветовчани са Д.К. /21г./, криминално проявен, с условна присъда за измама от 2006 г.;  Х.Н. /18г./, също криминално проявен, който през 2008 г. е осъден на пробация за измама, а през юни тази година е задържан от полицията в Русе, отново при разследване за измама; третият е Д.Я./18г./ – и той известен на органите на реда и осъждан, с висящо дело, който през декември 2008 г. бе задържан от русенските криминалисти като част от голяма група, разследвана за измами; другите са Д.И. /20г. / и 16-годишен.
В хода на работата за разследване на извършваната от петимата престъпна дейност, криминалистите  са предотвратили измами за над 50 000 лева на хора от различни населени места в страната – Пазарджик, Пловдив, Златоград, Ивайловград, Кюстендил, Тутракан и др., като служителите на реда са успели да попречат дадените от измамени хора пари да стигнат до ветовчаните.
Петимата са задържани с полицейски заповеди, а процесуалните действия по документиране на деянията им ще продължат в областните дирекции в Пловдив и Кюстендил.
Припомняме, че по-рано този месец, след продължително разследване, полицаи от Търговище пристъпиха към задържане на друга банда телефонни измамници, чиито организатори са също от Вятово. На 11 ноември бяха  задържани “моторите” на престъпната схема  вятовчаните А.В. /23г./ и К.И. /19г./ Тогава в домовете им полицаите намериха и иззеха от домовете им девет мобилни телефона, бележки с номера за заредени ваучери. За първи път служителите на реда се натъкнаха на специално подготвен наръчник със записани различни текстове с послания за убеждаване на потенциалните жертви на измамните телефонни сценарии.