София е домакин на международния конгрес „Енергийна ефективност и ВЕИ“

Зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Мая Христова ще открие утре – 14 април 2010 г., Шестия международен конгрес „Енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници (ВЕИ)“ за Югоизточна Европа. Събитието започва в 9.00 ч. и ще се проведе до 16 април 2010 г. в столичния „Интер експо център“ (бул. „Царигардско шосе“ 147, зала „Витоша“). То е под патронажа на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Форумът е придружен от голяма тематична изложба в зали 5 и 6.

Конгресните дискусии ще очертаят факторите и мерките за устойчиво развитие на модерната енергетика в региона. Ще бъдат обсъдени конкретни технологии за приложание на ВЕИ в алтернативни проекти за добив на ток и ще бъдат очертани инвеститорските интереси в бранша. Представители на местната власт ще онагледят добрите си практики за енергийна независимост.

В срещата участват експерти от над 12 страни, дипломати, представители на Европейския парламент, Европейската фотоволтаична асоциация, Съвета за регионално сътрудничество, Европейската банка за възстановяване и развитие, Европейската инвестиционна банка, Европейския съвет за геотермална енергия, големи енергийни компании.

В паралелната изложба е застъпено силно национално и чуждестранно присъствие, включително от САЩ, Китай, Израел. За трета поредна година Германското министерство на икономиката и технологиите се представя със самостоятелен павилион.