Солта като лечебно средство

sol, солта, лечение със солСолта от древни-времена се е използвала като лекарство и нашата цел е да ви представим ня­кои прости и ефикасни рецепти:

1. При диария се приготвя наситен разтвор от гот­варска сол и се пие по 1 с. л. сутрин на гладно, след което 24 часа не се приемат никакви течности и хра­на. Същевременно нагрятата сол може да се използва и като грейка — поставя се върху корема.

2.  Запек се лекува с подсолена вода: една щипка сол на чаша студена вода, пие се на гладно (вместо вода може да се използва мляко). Също така може да се разтвори 1 ч. л. сол в 2/3 ч. чаша вода и 1/3 ч. чаша мляко. Пие се през два часа до появата на резултат (премахване на запека).

3.  Подсолената вода помага и при силна хрема — прави се гаргара; а при алергия се използва за промивки на носа.

4.  Зъбите ще се запазят по-дълго време здрави и бели, ако всяка сутрин ги търкате със смес от сол и пепел. Тази процедура заздравява и венците.

5.  За лечение на косопад и суха екзема: измивате главата, втривате сол, след 15-20 минути изплаквате. Прави се всеки ден.

6.  При болки в ставите се използва смес от сол и пчелен мед (или водка) — масажират се болезнените места.

7.  При дизентерия е полезно да се правят седящи горещи вани: на 5 л вода се сипва 100 г сол.

8. Скрофулозните деца трябва да се къпят в солена вода поне 2-3 пъти седмично. При децата, страдащи от копривна треска, е добре да се прави първо солена вана, след което — обтривания с ментолово масло или доматени резенчета.

9.  Компресите със сол и оцет са подходящи при натъртвания, навяхвания, а също и при главоболие.

10.  След хранене може да изплаквате устната ку­хина с разтвор от сол и сода в съотношение 1:1.

11.  При хипертрофия на третата сливица се прави гаргара с подсолена вода и се пие рибено масло. При бронхит изключително благотворно  влияние имат инхалациите със солен разтвор.

12.   Глистите  са  крайно  неприятно  заболяване. Приемайте на гладно 1/2 чаша вода с 1 с. л. сол — ще успокои стомаха, а клизмите със солена вода ще пре­махнат сърбежа.

13.  При бавно зарастващи рани дерматолозите препоръчват върху проблемното място да се постави памучна кърпичка, напоена в горещ солен разтвор — превръзката се държи колкото се може по-дълго, без да се сменя.

14.  Ако са ви извадили зъб и раната продължава да кърви, поставете върху нея памук, напоен в солен разтвор.

15.  За отхрачване се пие 2 пъти на ден на гладно по 1/2 чаша топла вода, в която са разтворени сол и сода. Същият разтвор се използва и при ранички в устната кухина — жабури се, след което бавно се дъвче пресен зелев лист.

16.  Към мека глина се добавя сол и се размесват добре. Получената смес се съхранява в найлоново пликче в хладилника. Използва се като студен комп­рес при навяхвания, разтягания на сухожилия и радикулит. Процедурата се повтаря няколко пъти през 30 минути.

Този компрес е ефикасен и при кръвотечение от носа, а също и при безсъние, дължащо се на емоцио­нално претоварване (в този случай глината се поста­вя на челото).

17.  При главоболие е ефикасен друг компрес — с водка и малко сол. Тази смес помага и при диария при възрастни — пие се по 1/2 чаша преди лягане.

18.  Солените компреси се използват и за успокое­ние на нервната система, за очистване на организма и разнасяне на възпаления. Например, ако ви забере някой пръст, достатъчно е да го напарите 3-4 пъти в горещ солен или соден разтвор и след това да го на­мажете със сок от люта чушка.

Прекрасно прочистват организма солените вани — правят се 21 дена поред по 10-15 минути с темпе­ратура до 37-39 градуса.

19.   Компресите от зеленчуци или зеленчукови обелки и сол изтеглят шлаките от тялото, възстановя­ват нервните клетки, повредени от натрупаните соли в капилярите и тъканите, а също така разнасят хематоми. Най-подходящи за целта са зелевите листа, листата на хряна и живовляка, картофите, ябълките, морковите.

Природата се е погрижила и за животните — като бягат, те се потят и губят сол, която кристализира под козината и по-късно изтегля шлаките през кожа­та.

20.  При ухапване от куче или котка помага горе­щата солена вана — чрез нея може да се избегне загнояването.

21.  Ако сте се попарили с вряла вода, трябва вед­нага да сипете върху изгореното място сол и отгоре да поставите мокра кърпа. А ако сте се изгорили с ютия, намажете мястото с наситен разтвор на калиев перманганат.