Соломон Паси: За да преговаряме с Турция, трябва да имаме обективни факти и документи

За да може да преговаряме с турската страна по въпроса за имотите на тракийските българи, трябва да имаме яснота на основата на документи, факти и обективни, а не емоционални съображения. Това заяви бившият външен министър Соломон Паси в интервю заИнформационна агенция КРОСС.
България обаче трябва да тръгне реално към решаване на този въпрос, а не към неговата безсмислена политизация, предупреди той. „Много е важно българската страна да успее да формулира логична и защитима претенция. Тази задача е изцяло в ръцете на Министерството на финансите. Всякакви имотни искания имат финансови измерения. Преди всичко трябва да се направи справка какви са имотите на тракийските бежанци и след това да се остойностят”, коментира Паси.
Дипломатът е на мнение, че въпросът за обезщетенията на тракийските българи не бива да е формално обвързан с членството на Турция в ЕС, но между тях има принципна връзка, тъй като „на всяка страна, която преговаря за влизане в даден клуб, й се налага да реши висящи двустранни проблеми”.

Соломон Паси предупреди, че политизирането на проблема може да влоши отношенията между България и Турция и добави:
„Бих препоръчал на правителството да проведе преговорите с турската страна без да заплашва с налагане на вето. Смятам, че такива преговори биха били с по-бърз и по-успешен край”./КРОСС/