СОК ОТ ЦЕЛИНА

celinaНай-ценното свойство на суровата целина е съдържащият се в нея голям процент на жив биологичен натрий. Едно от химичните свойства на натрия е поддържането на калция в разтворено състояние, а точно това е необходимо за човешкия организъм.

Суровата целина съдържа 4 пъти повече органичен натрий отколкото калций. Това го прави един от най-полезните сокове за хора, употребяващи концентрирани захари и нишесте. Хлябът, тестените произведения, макароните, оризът, житните растения – всичко се отнася към класа на концентрираното нишесте. Бялата, кафявата и каква да е друга захар, преминала през промишлена обработка, както и храните, съдържащи захар (бонбони, безалкохолни напитки, сладолед и т.н.), могат да бъдат отнесени към класа на концентрираните въглехидрати.

Д-р Уокър е установил, че подобна храна действа разрушително на организма, а продължителното употребяване на води до недостатъчност в храненето, а след това и към заболяване.

Концентрираните въглехидрати могат да бъдат причислени към най-разрушителните продукти на храната на нашето „цивилизовано” общество. Никога  природата не е имала предвид да натоварва органите на храносмилането с процеси, които да превръщат тези продукти в храна за клетките и тъканите. Резултатът от употребата на тези продукти се вижда в израждането на човешкия организъм до степен на умиране. Ако се разглежда краткия период на живота 40-50 години, старостта не е нищо друго освен пряко оскърбление на природата. Срамно е да се признае, че ние ядем сами себе си и отиваме преждевременно в гроба, угаждайки на апетита си.

Калцият е един от необходимите елементи в нашата диета, но той трябва да бъде биологично активен, органичен. Когато която и да е храна, съдържа калций, се вари или обработва, както и при въглехидратните продукти, калцият автоматично се превръща в неорганичен. А тези атоми са неразтворими във вода и не могат да служат за храната на клетките, от която те се нуждаят са своето възстановяване. Независимо от това, ензимите, унищожени при температура 57 °С и повече, превръщат тези атоми в мъртво вещество. В резултат на това тази храна задръства организма, предизвиква болести като артрит, диабет, коронарни нарушения, варикозно разширение на вените, хемороиди, камъни в жлъчката и бъбреците.

Освен това, тези отлагания на неорганичния калций с течение на времето се увеличават, ако не се предприемат мерки да бъдат отстранени. При наличието на биологично активен натрий и при съдействието на други елементи и процеси, описани по-долу, тези отлагания могат да бъдат отстранени от организма.

Натирят играе изключително важна роля във физиологичните процеси в организма. Един от тези най-важни процеси е разреждането на кръвта и лимфата и предотвратяването на по-силното им сгъстяване. При тези случаи ценен е само органичният натрий, получен от пресните зеленчукови сокове и някои плодове.

Сухото горещо време се понася по-леко, ако се изпие пресен сок сутринта и същото количество през деня, по време на хранене. Това нормализира температурата на тялото и човек се чувства тонизиран.

Натрият е сред важните елементи за изхвърлянето на въглеродния диоксид от организма. Недостигът на органичен натрий предизвиква бронхиални и белодробни заболявания, които се задълбочават при наличие на чужди вещества, като тютюнев дим. Отсъствието на достатъчно количество органичен натрий става причина за преждевременна старост, особено при жените. Пушещите жени стареят с 15 години приблизително за 5 години пушене.

Никотинът в повечето случаи е причина з атака наречените „разтроени нерви”. Пушенето в никакъв случай не облекчава това състояние, а обратното – влошава го. Привидното успокоение на умственото напрежение е за сметка на постоянното израждане на тъканите. Тютюневият дим потиска вкусовите жлези. Смес от сока на целина с други сокове е изключително полезна и дава феноменален резултат при случаи на авитаминоза и при други недъзи.

Целината е много богата на магнезий и желязо. Съчетание, което е много ценна храна за клетките на кръвта.

Сокът от моркови и целина осигурява идеално съчетание на тези органични вещества за предотвратяване на тези болести и възстановяване на организма, ако тези болести вече са се развили.