СОК ОТ САЛАТА

zelena salataСокът от салатата има много полезни за човешкия организъм вещества. Той съдържа в голямо количество желязо и магнезий. Черният дроб и далакът са места, където желязото се складира и използва от организма, при внезапна необходимост като например за бързо образуване на кръвни телца при загуба на кръв. Освен това запасите на желязо в черния дроб осигуряват минерални елементи за всяка част на организма при критични случаи като например кръвотечения и при липса на необходимото количество от този елемент в храната в органичен вид.

Магнезият, съдържащ се в салатата, притежава изключително оживяващи способности, особено за мускулните тъкани, за мозъка и нервите.

Ежедневното употребяване на смес от сок от моркови, салата и спанак осигурява храна и за нервите, и за корените на косите. Друго ефикасно съчетание от сокове за подобряване растенето на косите и възстановяването на нормалния им цвят е смес от сок от моркови, салата, зелени чушки и люцерна.

Сокът от салатата е много полезен при туберкулоза и стомашни заболявания. Той също е диуретично средство.

Особено ценна е салатата с високото си съдържание на натрий, който е с 60% повече от калия. Това обстоятелство го прави един от най-ценните сокове там, където такова съотношение е особено важно, както е например при бронзовата болест, когато са поразени надбъбречните жлези, изискващи максимално количество органичен натрий и сравнително ниско съдържане на калций за компенсация недостига на хормона на кората на надбъбречната жлеза.