СОК ОТ ЗЕЛЕ

zeleПиенето на сок от зеле влияе изключително върху лекуването на язва в дванадесетопръстника. Единственото неудобство, което се явява, е образуването на газове. То може да се обясни с това, че сокът на зелето разлага набраните в червата продукти на гниене чрез химичните си реакции. Сокът от зелето освен, че има очистващо действие, спомага и за намаляването на теглото.

Най-ценното в зелевия сок е високото съдържане на сяра и хлор и сравнително високият процент на йод. Съединенията на сярата и хлора очистват слизестата ципа на стомаха и червата, но това е само при тези случаи, когато сокът на зелето се ползва в натурален вид и без добавяне на сол.

Ако след пиенето на пресен зелев сок се образуват много газове или има някакво друго безпокойство, това може да се дължи и на токсичното състояние на червата. При такива случаи се препоръчва преди да се премине към зелевия сок, да се изпива ежедневно смес от морковен и спаначен сок 2-3 седмици с правене на клизми всеки ден. Когато червата са в състояние да усвоят добре сока от зелето, той действа като идеално очистително средство, особено при прекомерно затлъстяване.

Сместа от сока на моркови и зеле е великолепен източник на витамин С, а и очистващо средство при инфекции на венците, предизвикващо пиорея. При сваряването на зелето действието на ензимите, витамините, минералите и солите се унищожава. Петдесет килограма варено или консервирано зеле не могат да дадат количеството органична храна, която организмът може да усвои от 300 г сок от сурово зеле, ако е приготвен правилно.

Сокът на зелето е много ефикасен при отоци и запек. Тъй като запекът е причина за обриви, с ползването на този сок той изчезва. Ако се добавя сол към сока, това не само унищожава неговата ценност, но е и вредно.