Сняг вали почти в цялата страна

В почти цялата страна превалява сняг, а в районите на Шумен, Добрич, Варна и Бургас валежът е от дъжд, съобщиха от пресцентъра на СБА. Пътните настилки, включително и по автомагистралите „Хемус“ и „Тракия“, са заснежени и мокри, а по усойните места и виадуктите са частично заледени. Проблемните участъци се почистват и опесъчават.

Затворени са проходите Троян – Кърнаре, Твърдица – Елена, движението се осъществява през прохода „Вратник„, Етрополе – Златица, Върбишки. До края на март е забранено преминаването на превозни средства с ремаркета и полуремаркета и обща маса над 10 т през прохода Шипка. Забранено е движението на товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета през прохода „Петрохан„, пътя Сливен – Ичера, както и в района на Доспат и Ардино.

Всички превозни средства да са с вериги, а товарните без ремаркета и полуремаркета през проходите „Превала„, „Пампорово„, „Рожен„, Ришки проход и в района на Златоград, Велинград и Пещера, както и по пътя ТополовградХарманли. Веригите за товарните автомобили са задължителни по пътя КотелОмуртаг, Русе – Велико Търново, Русе – Разград и Русе – Кубрат, а през прохода Шипка веригите са задължителни за всички автомобили. Товарните автомобили да се движат с вериги и без ремаркета и полуремаркета по пътя Белово – Юндола, Велинград – Сърница, Велинград – Аврамово.

Много е висока степента на лавинна опасност в планините, съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) към БЧК. Планинските спасители предупреждават, че карането на ски или сноуборд извън обозначените места е опасно. На хижа „Алеко“ снежната покривка е 70 см. На Мусала има значителна облачност и духа умерен вятър. На Боровец няма вятър, а снежната покривка е 55 см. Лоши са условията за туризъм в района на Банско. Има много висока лавинна опасност извън пистите и обработените места. На Рожен е духа слаб вятър и има мъгла. На Ботев духа умерен вятър и има мъгла. От ПСС предупреждават туристите да се движат само по зимните маркировки./DarikNews/