Служители на СДВР задържаха Х.В.-Папата, изнудвал столичанин за 250 000 евро

policia11Х.В. е заловен в момент на получаване на поредната искана вноска

На 26 ноември 65-годишен столичанин подал жалба в СДВР, че група лица го изнудвали за 250 000 евро. Заплашвали го, че притежават компрометиращи материали за него и ако не си плати те ще станат публично достояние. В жалбата човекът пояснил, че вече е предал 150 000 евро на един от рекетьорите – 57-годишния Х.В. – Папата с  уговорката, че повече няма да бъде притесняван. Още на следващия ден обаче продължила атаката – непознатите започнали да се обаждат и да изпращат съобщения със заплашителни текстове на мобилния му телефон, за да го принудят да изплати цялата сума. Тогава Н.Н. решил да се обърне за съдействие към полицията. По информация на столичната полиция Х.В. е регистриран за различни престъпления /нанасяне на телесна повреда, хулиганство, закана за убийство/.
Столичните криминалисти реагирали светкавично на сигнала, планирали и организирали по-нататъшните си действия и на 30 ноември, в момент на получаване на следващата вноска от 5000 евро, Х.В. е задържан. При последвалия обиск в дома му в Костинброд е намерено и иззето незаконно притежавано огнестрелно оръжие – боен пистолет.
Материалите са докладвани в Софийска градска прокуратура. Продължава работата по установяване и документиране на съпричастността и на други лица към случая.