Служители на ГДБОП пресякоха дейността на видинска фирма, разпространявала незаконно навигационен софтуер, създаден от българска компания

Срещу управителя е образувано досъдебно производство

Служители на сектор “Компютърни престъпления и интелектуална собственост” в ГДБОП и колегите им от Видин проведоха успешна операция срещу незаконното разпространение на навигационен софтуер и навигационни технически устройства, носещи запазени търговски марки.
В хода на разследването е установено, че видинска фирма е продавала в търговската мрежа електронни навигационни карти и софтуерни продукти, без съгласието на създателите – български компании. Фирмата пласирала и фалшиви навигационни устройства в нарушение на международните и българските правни норми за защита на правото върху интелектуалната и индустриална собственост. Срещу управителя – Е.Г. е образувано досъдебно производство по чл. 172 А и 172 Б от НК.
При проведените процесуални действия в столицата и във Видин са иззети голямо количество компютри с нелицензиран софтуер за изработване на GPS карти на България, гаранционни карти за навигационни системи, инсталационни дискове, оптични носители.
Нанесените щети за българската софтуерна фирма, която е представител на голяма международна компания, са на стойност десетки хиляди евро.
Поредната успешна операция на ГДБОП е в изпълнение на Стратегията на МВР и плана за действие, приет от Съвета за защита на интелектуалната собственост към министъра на културата за ограничаване на интелектуалното пиратство.