Слоеве в меката мебел създаващи комфорт

«Плънката» на меката мебел напомня.. зеле. В ролята на „кочан” влиза пружинният блок или ядрото от пенополиуретан. Около целостта му можем да добавим няколко промеждутъчни слоя – за голяма мекост и въздушност. Какви са тези слоеве?

Класификация

Прието е да се различават три типа слоеве за комфорт: синтетични, естествени и комбинирани.

  • В първата група влизат дакрон, дюрафил, бритбонд, бритфил, периотек, ролофил, холлофайбер и др. Всички тези синтетични материали бързо и напълно си възстановяват формата след направена гънка, а различието между тях се заключва във външния вид на влакното: оплетени или разпуснати, къси или дълги.
  • Втората група се образува от естествено «прослойки»: гъши или патешки пух, пера – в чист вид или смесени помежду си. Когато има обозначение 80:20 следва да разбираме 80% пера и 20% пух.
  • Третата група е, смес от естествени и синтетични материали в различни пропорции. Подобни пълнежи винаги се приемат с определена цел. Например, пълнеж от естествен пух е несъвместим с кожената обвивка – седалката бързо се слепва, а да опънете гладко кожата е невъзможно. По този начин между кожата и пуха се получава изкуствена фибра. В такива случай мебелите стават за извърляне. Знаете че изхвърляне на мебели заради повреда е трудоемко или платено, затова внимавайте при покупката да не направите грешка. Оглеждайте добре мебелта и питайте за качеството на материалите.

Свойствата на материалите

Пухът и перата са напълно екологични и това привлича много хора. Но, във всички материали има определени недостатъци. Като първо, те лесно се просмукват от цигарен дим, аромат на влага и мухъл, а да се избавите от неприятните миризми е доста сложно. Второ – естествените материали винаги ще „служат” добре на потенциалните алергени. Трето – пухът и перата с времето се «степват», а диваните възглавнички, за разлика от обичайните, не могат да се перат… Рядко фабрики подменят мебели произведени с такива материали. На помощ идват «пухкави джобове»: по аналогия на пружинните „бучки” от пух отделени в различни секции.

Синтетичните материали, без да изхождаме от различните съставки на влакната, но имащи общи свойства помежду си. Те не предизвикват алергични реакции, защото са  нетоксични. Акарите и бръмбарите не е загнездват в такива дивани. В слоя на синтетичните пълнежи не се задържат насекоми (дори възглавничките на дивана лесно се почистват с обикновена прахосмукачка). Тези материали не абсорбира миризми, например цигарен дим. Естествено има и недостатъци — синтетичната прослойка леко скърца. А в съчетание със смесен текстил се наелектризира сама и следствие на това дрехите на седящите залепват към телата им.

Пълнежи за мебели: класификация

Разпространени са две конструкции за пълнежи на меката мебел: с пружинни блокове и без пружини. В първия случаи пружините с непрекъсната плетка се «скриват» с няколко слоя покривни материали: кокосови влакна и конски косми, пенополиуретан (ППУ) и др. Различната плътност на всеки слой позволява да се създават повече твърди или обратно, меки възглавнички, седалки и облегалки. В такъв случаи без пружинните пълнежи в ролята си на «ядра» се изпълняват от монолитен блок пяна.