Слез, камиляк, окрилче — Malva silvestris L. Сем. Сле зови -— Malvaceae

Разпространение. Расте по тревистите места, край пъти­щата и ливадите в цялата страна.

Описание. Едно-, две- или многогодишно тревисто расте­ние. През първата година то дава само листа във вид на розетка, а през втората — силно разклонено стъбло, високо до 1 м, което в долната си част е вдървенело и покрито с къси власинки. Коренът е месест и дълъг до 1 м. Листата са длановидно насечени, с дълги дръжки. Долните са пет- до седемделни, а горните — триделни. По ръба са назъбени, с изпъкнала лъчиста нерватура и са покрити с власинки. Цветовете са с дълга дръжка, разположени в пазвите на листата, с розов или виолетоворозов цвят. Венечните листа са петлистни, обратно яйцевидни, дълбоко врязани по върховете, с тъмни надлъжни жилки, петлистна чашка, трилистна подчашка и многобройни тичинки. Плодът е разпадлив, десетгнезден и диско-виден, с 10 почти черни семена. Медоносно растение.

Използуваема част. Цветовете и листата. Цветовете се берат в началото на цъфтежа, през юни и юли. При брането те не бива да се мачкат, защото впоследствие при сушенето потъм­няват. Сушат се на сянка или в сушилня до 35°С. Изсушеният цвят е синьовиолетов, без миризма и със слузест вкус. Допустима влаж­ност 12%. Опакова се в бали или каси.

Листата се берат през време на цъфтежа, като се късат с малка част от дръжката. Сушат се на сянка или в сушилня до 40°С. Изсу­шените листа са зелени, с характерна миризма и слузест вкус. Допустима влажност 13%. Опакова се в бали. Билката се пази в сухи и проветриви помещения. Изнасяна билка.

Химичен състав. Слуз, витамин С, провитамин А, анто-циановия гликозид малвин, танини и др.

Лечебно действие и приложение. Билката дей­ствува отхрачващо, омекчително. Употребява се при кашлица, задух, емфизем, болки в стомаха и червата, газове.

В българската народна медицина слезът се употребява още при трудно уриниране и кръвопикане, възпаление на сливиците, възпа­ление на бъбреците и пикочния мехур, скрофули, рак на гърдата и др

Външно се препоръчва за компреси при заушка, за бани при възпаление на очите и клепачите, за гаргара при зъбни подувания и гърлобол, за клизма при възпаление на червата, за промивки и лапи при рани.

Начин на употреба. 1 супена лъжица от цвета или ли­стата се запарва с 400 г вряла вода и се оставя да кисне 1 час. За­парката се пие с мед по 1 винена чаша преди ядене 3 пъти дневно лага се още в кожарската и парфюмерийната промишленост и бояджийството.

Начин на употреба. 1 супена лъжица от билката се сипва в 500 г вода да ври 5 мин. Отварата се пие по една кафена чашка преди ядене 4 пъти дневно. За бани и компреси се взема 50 г смрадлика за 2 л вода да ври 20 мин.