След подаден сигнал служители от сектор “Криминална полиция” задържаха в момент на промяна на идентификационните номера на два автомобила бургазлиите

След подаден сигнал служители от сектор “Криминална полиция”  задържаха в момент на промяна на идентификационните номера на два автомобила бургазлиите П.М./36г./ и Г.Г./38г./, П.А./48г./ от Варна и Г.Г./28г./ от Сливен. Автомобилите “Тойота Ланд Круизер” и “Сеат Леон” се намирали в стопанисван от П.М. автосервиз, намиращ се в Северна промишлена зона на Бургас. За джипа е установено, че е откраднат от София през месец януари. Леката кола е с испанска регистрация. Към момента се извършат проверки за доказване на произхода на автомобила и дали е обявен за издирване. При задържането на четиримата мъже е установено, че П.М. е пренабивал номера на рамата на “Сеат”-а с предварително подготвена матрица. От автосервиза са иззети заготовки за пренабиване на номера на рами, инструменти, италиански регистрационни талони, планки с вече набити готови номера на рама, къртачи за привеждане в движение на автомобили и др. Още пет автомобила са иззети за проверка и доказване на произход. И четиримата мъже, които са криминално проявени, са задържани за 24 часа. След проведения разпит трима от тях са освободени, а мярката на 38-годишния Г.Г. от 72 часа е променена на “домашен арест”. Работата по изясняване и документиране на случая продължава.
Криминалисти от Първо РУ в Бургас заловили 23-годишен плевенчанин, извършил серия измами. Преди дни 47-годишен бургазлия се оплакал в районното управление, че в средата на месец декември м.г. се обадил по публикувана във вестик обява за фирма, набираща шофьори. Той отишъл на интервю в офиса на ул. “Васил Априлов”, където му обяснили, че фирмата ще извършва разнос на нехранителни стоки в страната. После мъжът представил изисканите дукументи, подписал трудов договор с начална дата 18.12.2009 г. и заплатил 25 лв. за издаване на магнитна карта за достъп. След няколко дни бургазлията се свързвал по телефона с “работодателя”, който му обяснил, че все още не е закупил автомобилите, с които ще бъдат транспортирани стоките. Човекът търпеливо изчакал около месец, отново набрал телефона на «фирмата», но се оказало, че е изключен, после отишъл до офиса, който пък бил заключен. Едва тогава разбрал, че е измамен. При проведените оперативно-издирвателни действия, криминалистите установили, че автор на измамата е 23-годишния П.Г. от Плевен. Той е задържан. В хода на разследването е установена съпричастността му към още 14 престъпления, извършени по същата схема. Работата по изясняване и документиране на престъпната му дейност продължава.