Сладкиш с плънка

Продукти: 4 яйца, 125 г захар, 100 г брашно, 30 г краве масло; за крема: 1 компот от ананаси, 200 г сметана, 2 белтъка, 100 г кристална захар; за глазурата: 200 г сметана, 75 г захар; за украсата: парчета от ананас, 2 зелени бонбона „желе“

Жълтъците се разбиват със захарта и се смесват с брашното, разто­пеното масло и разбитите на сняг белтъци. Получената смес се изсипва в малка правоъгълна тавичка, застлана отвътре с алуминиево фолио. Пече се в умерена фурна 10 мин. Изважда се от фурната и веднага се обръща върху наръсена със захар дъска. Покрива се с влажна кърпа и се оставя да престои, докато изстине. От тестото се отрязва по дължина една лента, широка колкото дъното на малка кексова форма, и се слага в нея.

Отделно се разбиват на пюре с миксер извадените от компота парче­та ананас. Към тях се прибавят разбитата сметана и разбитите със захарта белтъци. Получената смес се изсипва в кексовата форма и се покрива с останалото правоъгълно парче от тестото. Оформя се като пънче и се сла­га в хладилника до следващия ден. Изважда се от формата и повърхност­та се намазва с разбитата със захарта сметана. Украсява се с парченцата от ананас и лентички от желираните бонбони.