Слабаков: Политиците се интересуват от личния, а не от националния интерес

„Това е моят национален празник, нашият национален празник, но не знам защо е Трети март. Аз лично бих предпочел национален празник да бъде създаването на Българската държава през 680-та година, а не 681-ва, както погрешно пише на много места“.

Това заяви в интервю за БГНЕС режисьорът Андрей Слабаков в навечерието на Трети март. Според него, самата дата на създаването на България е по-смислена. „Иначе можеше да си направим празник и по случай създаването на Второто Българско царство или Въстанието на Асен и Петър. Ние имаме доста такива дати за съжаление“, коментира той и допълва: „Няма лошо, хубаво е да се помнят някакви такива дати, но не смятам това (бел.ред. Трети март) трябва да е непременно национален празник“. Слабаков посочи, че националният интерес трябва да бъде защитен от хората, които избираме – „т.нар.политици“. По негово мнение, националният интерес не е защитен, тъй като прекалено много се съгласяваме и каквото ни кажат това правим. „Ние не можем всеки път, когато трябва да вземаме важни решения, да ходим да тичаме до Брюксел или някъде кой знае къде и да ги питаме – може ли това или може ли онова и после да казваме „ама ние трябва да се съобразяваме с нашите партньори. Това не е съобразяване – Германия като прави нещо идва ли да ни пита нещо може ли да го направи, или Франция“, каза още Слабаков.
По неговите думи, основният проблем в България е, че политиците се занимават с личния си интерес, а не с националния. „В нас е и ножът и хлабът и веднага можем да им избием зъбите, за да пуснат кокала. Никакъв проблем няма в това – само трябва да сме малко по-организирани. Това се нарича Гражданско общество“, категоричен бе той. Пълният текст на интервюто ще бъде публикуван в Агенция БГНЕС. /БГНЕС