Симпозиум във Виена: „Религия и промяна в Източноцентрална и Югоизточна Европа”

Viena, ВиенаОт 7 до 9 октомври 2009 г. в австрийската столица се проведе международен научен симпузиум на тема „1989-2009 г.: Религия и промяна в Източноцентрална и Югоизточна Европа”, посветен на 20-годишнината от падането на „желязната завеса”. Той беше организиран от австрийското министерство за европейски и международни въпроси, към което е и дирекцията за вероизповеданията, съвместно с фондация „Про ориенте”, Дипломатическата академия на Австрия и куртурните институти на България, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария и Чехия.
По исторически причини интересът на Австрия продължава да бъде насочен към страните, които някога изцяло или частично са били в териториите на Австроунгарската империя (Босна, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Сърбия, Унгария, Хърватия) и с които тя традиционно поддържа тесни отношения. Към тези страни бяха добавени сега Албания и България, за да се получи сравнитеполно пълна картина на така наричаната от австрийците „Източноцентрална” (разбирай източната част на Централна Европа) и Югоизточна Европа (Балкански полуостров).
Въпросът за развитието на религиите (в това число тяхната свобода, дейност, религиозна просвета, вътрешно законодателство, трудности) в упоменатите европейски региони събра по покана на съорганизаторите учени от 10 страни – богослови, църковни историци, социолози на религията, специалисти по гражданска и особено по политическа история. Сред тях бяха видни личности в политиката през последните десетилетия като 87-годишния б. полски министър проф. Владислав Бартошевски (концлагерист!), б. австрийски вицеканцлер д-р Едхард Бусек.
На откриването на сумпозуима присъстваха посланиците на съответните страни, сред тях и на Р. България г-н маг. Ради Найденов. Той и директорът на Българския културен център във Виена г-н Борислав Петранов присъстваха и на лекциите на българските представители проф. Пламен С. Цветков (НБУ) и проф. Иван Желев Димитров (СУ). Техните теми бяха съответно: „Църква и държава в България преди и след 1989 г.” и „Поколението от 1989 г.: младеж и религия в посткомунистическа България”.
Сред просветената публика имаше много професори и преподаватели от Виенския университет и други университети, учени от научни институти, общественици, представители на Римокатолическата църква и на православните общности в Австрия.
Двамата български учени бяха поканени от посланик Найденов и на приема, който той даде в своята резиденция на 9 октомври в чест и по повод на обявяването на 6 октомври т. г. на голямата българска оперна певица, сопраното Красимира Стоянова, за „камерзенгерин” на Австрия. Защото това е едно високо признание, което ласкае не само работещата от 1998 г. предимно в Австрия и жънеща успехи по цял свят г-жа Стоянова, но и всички българи, където и да са те. Г-жа Стоянова и съпругът й са дейни православни християни и членове на нашата църковна общност във Виена.
dveri.bg