Симона Моллова: Българските охлювъди ще бъдат новите милионери на Европа

pari2-1 (2)София. Революционна нова технология при развъждането на охлюви, разработена в България, предизвиква огромен международен интерес. Това обясни на пресконференция изпълнителният директор на Националния охлювъден клъстер (НОК) Симона Моллова, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Моллова каза, че организацията, съвместно с БАН, е открилю млечнокисела бактерия с изключителни лековити качества в българските охлюви. Откритието е обявено пред медиите преди месец. 
Българските охлювъди ще бъдат новите милионери на Европа, смята изпълнителният директор на НОК.
Охлювите се превръщат в хитова стока на световно равнище. Те се използват както за храна, така и за производство на козметика. Белтъците в охлювите не съдържат мазнини, което ги прави изключително полезни. Чрез специален метод на хранене в месото се вкарва прополис, етерика, мента, кератин, както и различни естествени аминокиселини, пробиотици и други. В козметиката екстракт от охлюви се използва за производство на различни продукти, използвани за подмладяване, премахване на петна и стрий от кожата. Охлювите лекуват епидермален рак, твърдят производителите. 
Особен интерес към българското производство на охлюви е проявила Япония. Страната на изгряващото слънце е готова да даде 2 милиона евро безвъзмездна субсидия на НОК, ако организацията осигури 100 тона годишен износ към Япония. Цената, на която ще се изнасят охлювите, ще е 40 евро за килограм. Износът ще започне от 2010 г. Интерес към българското производство изявяват Франция, Испания, Италия и др. Преговори за партньорство и износ се водят и с Австрия.
„Няма генно модифициране в охлювите и в млечнокиселите бактерии, в керотина и в прополиса. За това нашата продукция е толкова скъпа. Всичко се прави в контролирана среда по естествен път”, каза Симона Моллова. 
Стоян ЦОНКОВ/Агенция „Фокус“/