Симеон Дянко: необходима е подкрепа за реформите в здравеопазването и пенсионната система

Допълнителните приходи в бюджета, които трябва да съберем до края на годината, са в размер на 1.5 млрд. лв. Това ще стане чрез мерки и ние в диалог с вас трябва да решим кои от тях са добри и кои няма смисъл да обсъждаме. Това каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков при откриването на работна среща с представители на бизнеса, търговските банки, депутати и независими икономисти.

Министър Дянков представи мерките, които са обособени в четири групи – мерки за подкрепа на бизнеса, за финансова дисциплина, за подкрепа на фиска и за пазара на труда и социално-осигурителните системи.

Има някои мерки, които са добри за развитието на бизнеса и на банковата система, макар и да не водят до повече приходи или намаляване на разходи, коментира финансовият министър.

За продължаване на реформите в здравеопазването и пенсионната система и ускорено усвояване на средствата от еврофондовете се обявиха независимите икономисти. За да се извършат тези реформи обаче, е необходима много по-голяма подкрепа, която за момента липсва, смятат те. Преобладаващото мнение на икономистите обаче е, че предложенията трябва да бъдат ориентирани повече към намаляване на разходите, в това число намаляване на капиталовите и текущи разходи на държавните институции. По думите на финансовия министър, постигането на повече приходи и по-малко разходи на стойност 1,5 млрд. лева би било добър резултат за правителството.

Икономистите се обявиха и за реформи в структурите на МВР и Министерството на отбраната, както и в областта на земеделието, където, по думите им, субсидиите надвишават тези за здравеопазването. Сред предложените идеи бяха още намаляване на държавната субсидия за БДЖ и приватизация на активи на държавните железници, в т. ч. на по-големи ж. п. гари; преглед на разходите на всички държавни институции и възможностите за ограничаването им; спешно навлизане на страната ни на пазара на предписани емисионни единици, където, според експертите, има сериозно изоставане и други.

Вероятно може да се наложи въвеждането на еднократни или временни данъци, прогнозираха някои от участниците в дискусията. Нереформираните системи, сред които са пенсионната и здравеопазването, трябва да понесат ограничения. Подкрепа среща идеята за увеличаване на пенсионната възраст, която е начин за безболезнено облекчаване на пенсионната система. Общо бе и виждането за цялостната необходимост от рестриктивен подход на правителството в сферата на публичните финанси.

Предстои предлаганите от правителството работни мерки да бъдат представени и обсъдени със социалните партньори в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество.