Симеон Дянков: ще продължим усилията в борбата с контрабандата

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков посети митническия пункт „Пристанище-Варна“, където служители на Агенция „Митници“ установиха крупно количество контрабандни цигари. Контейнерът с нелегалната пратка е с дължина – 12,192 м, ширина – 2,438 м и височина -2,591 м и съдържа 997 мастербокса цигари. Един мастербокс съдържа 50 стека, а всеки стек съдържа по 10 кутии цигари. Приблизителната стойност на контрабандната стока възлиза на над 1.6 млн. лева.

Предстои да бъде извършен лабораторен анализ, който да установи къде са произведени контрабандните цигари. Фирмата-вносител е регистрирана в столицата и предстои проверка съвместно с НАП и МВР, информира финансовият министър. Фирмата е създадена преди два месеца, още няма регистрация по ДДС и не е извършвала дейност, допълни министър Дянков. Той изказа благодарност на служителите на Агенция „Митници“ и МВР за свършената работа.

Министър Дянков отбеляза, че възможностите на АМ да се бори с контрабандата значително са увеличени. Поръчани са и осем нови скенери, които до два месеца ще бъдат разположени на митническите пунктове по морската граница и на границата със Сърбия и Гърция.

„Няма да преустановим усилията, докато контрабандата не изчезне като тема и контрабандистите не си изберат други маршрути, а не през България“, категоричен беше вицепремиерът. По отношение на контрабандата на цигари целта е тя да бъде сведена от 40 на сто до 5 на сто като дял от пазара на тютюневи изделия, каза още министър Дянков.