Симеон Дянков: ачакваме от юни приходите да тръгнат нагоре

„Събираемостта на приходите в Бургас отбелязва ръст – резултатите за май са по-добри от тези за април, а събраното през април е повече от март. Ако тази тенденция е валидна за цялата страна, то нашите икономически прогнози ще се сбъднат и моите очаквания са тази година да завършим с 1% процент ръст на БВП.“ Това заяви пред медии в Бургас вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков след среща с ръководството на Териториалната дирекция на НАП-Бургас. Очакванията са от месец юни да започне цялостен ръст на приходите в държавата, а това ще бъде и сериозният знак за излизане от кризата, добави министър Дянков, който продължава срещите си с ръководствата на териториалните структури на НАП и Агенция „Митници“ в страната.

В ТД на НАП-Бургас вицепремиерът бе запознат с изпълнението на приходната част на плана и с мерките, които приходната администрация на Бургас предприема за увеличаване на събираемостта и ограничаване на сивия сектор. Той посети и салона за обслужване на граждани и фирми на териториалната дирекция на НАП, където според него са създадени отлични условия за бързо и компетентно обслужване на клиентите.

Около 200 млн. лв. ще внесе в държавния бюджет Бургаската митница през месец май, което е с близо 40 млн. лв. повече спрямо приходите спрямо април. Увеличението в приходите се дължи основно на повишаване на събираемостта на акцизи и ДДС. Това отчете по-късно пред министър Дянков началникът на Митница-Бургас Валери Стефанов.

През последните два месеца е налице тенденция за повишаване на приходите, което показва, че предприетите мерки за повишаване на събираемостта вече дават резултат, коментира Стефанов пред министър Дянков. Само от началото на месец май досега бургаската митница е внесла 10 млн. лв. повече акциз и 20 млн. лв. повече ДДС спрямо април.

От м. април митницата регистрира и нарастване на вноса, както и увеличаване на заявките за закупуване на акцизни бандероли.

В рамките на срещата на вицепремиера с ръководството и експертите на Бургаската митница бяха обсъдени и набелязани допълнителни мерки и възможности за повишаване на приходите от акциз от горива за самолети и кораби.