Силна снежна буря отново връхлетя САЩ

Втора необичайно силна снежна буря връхлетя източната част на Съединените щати в разстояние на две седмици, предаде Франс прес. Стихията парализира федералната столица Вашингтон. Затворени бяха училищата и административните сгради от Вирджиния до Ню Йорк. Федералната столица и щатите Вирджиния и Мериленд обявиха извънредно положение, което им позволява да поискат помощ от Националната гвардия.

Националната метеорологична служба (НМС) прогнозира, че бурята, наречена „Snoverkill“ („Снежно унищожаване“), ще увеличи снежната покривка в североизточната част на Съединените щати с 36 сантиметра. През уикенда в региона вече се натрупаха 91 сантиметра сняг.

По-голямата част от административните сгради във Вашингтон не работят за трети пореден ден. Изключение правят Белият дом, част от Конгреса и някои държавни организации. Очаква се училищата да останат затворени до следващата седмица.

Повечето от 230-те хиляди служители на федералното правителство бяха помолени да си останат у дома, което струва на държавата около 100 милиона долара.

Снегопочистващите екипи продължават да полагат максимални усилия, за да отблокират пътищата, някои от които са покрити с дебела ледена покривка.

Местни жители също помагат при почистването на снега и отстраняването на паднали дървета и клони, и се запасяват с провизии.

В Ню Йорк, кметът Майкъл Блумбърг разпореди днешният ден да е неучебен. В града е отправено и предупреждение за снежна буря, което е в сила до утре рано сутринта местно време, пише БТА.

НМС отправи предупреждение за снежна буря и за района на Вашингтон и Балтимор. Метеоролозите прогнозират обилни снеговалежи, придружени от ветрове със скорост между 32 и 48 км/ч.

Хиляди домакинства в района са без електричество от събота или даже от петък. Възможно е прогнозираните силни ветрове да причинят нови прекъсвания на електрозахранването. Снеговалежите ще намалят значително видимостта по пътищата, което прави шофирането изключително опасно, предупреди още НМС и призова хората да се въздържат от пътувания.

Общественият транспорт в североизточната част на САЩ е силно засегнат. Градските и междуградските автобуси не изпълняват курсовете си, като се движи само метрото.

Летищата в региона, които останаха затворени през уикенда, предупреждават за нови закъснения и анулирания на полети. Нито един полет не е предвиден за днес на вашингтонската аерогара „Кенеди“ във Вашингтон и на международното летище на американската столица „Дълес“.

Ако данните се потвърдят, тази зима ще е най-снежната в североизточната част на Съединените щати, откакто се води статистика, отбелязва Франс прес.

/DarikNews/