Сидеров е обидил расистки екипажа на „Луфтханза“

Волен Сидеров е бил пиян, вдигнал е скандал и е обидил на расистка основа екипажа на самолета на „Луфтханза“, с който вчера е пътувал за германския град Франкфурт на Майн, са заявили от пресслужбата на полицията в града за „Дневник“.

При озаптяването си на франкфуртското летище лидерът на „Атака“ е нагрубил и германска полицайка, която е подала оплакване срещу него. От изданието многократно потърсили Волен Сидеров за коментар, но той не вдига мобилния си телефон. По време на полета от София за Франкфурт вчера следобед 53-годишният пътник е буйствал и е отказал да изпълни нарежданията на персонала, става ясно и от официално съобщение на франкфуртската полиция, публикувано на специализирания сайт за полицейски новини Polizeipresse.de. Наближавайки града, капитанът на самолета е съобщил на летищните власти, че вози неконтролируем и буйстващ пътник. След кацането във Франкфурт около 16 часа местно време (17 ч. българско) към самолета са били изпратени няколко полицейски патрула. От екипажа полицаите научили, че през цялото време на полета Сидеров не е изпълнявал указанията. Той е отказал да закопчее предпазния си колан при излитането и приземяването, не искал да седне на мястото си, дори е нахлул в бордовата кухня. Хвърлил е предоставената му храна, постоянно е пречил на стюардесите и ги е обиждал с расистки думи, се казва още в съобщението. При последвалата полицейска проверка още в самолета Сидеров е обидил и полицайка. От него не е взета алкохолна проба, тъй като той е показал дипломатическия си паспорт, след което е напуснал машината, казал Андре Щурмайт от полицейския президиум във Франкфурт. По думите му Сидеров в момента все още се намира в Германия. Срещу лидера на „Атака“ е подаден сигнал заради обида и нарушение на германския закон за сигурността на въздушния транспорт. Законът, приет през януари 2005 г., цели предотвратяване на отвличане на самолети, терористични удари, саботажни акции срещу въздухоплаването, както и повишаване на сигурността на авиацията. Законът, който в отделни положения е противоречив и беше обект на различни юридически и политически спорове в Германия, разглежда като наказуемо деяние в някои аспекти и отказа от изпълнение на указанията от страна на пътниците, както и тяхното непристойно поведение. Освен германската полицайка, член на екипажа на „Луфтханза“ също е подал оплакване срещу българския пътник. Засега от германската авиокомпания отказват официален коментар, но признават за инцидент с „неспокоен български пътник“, летял в сряда от София за Франкфурт. Говорител на „Луфтханза“ посочил само пред „Дневник“, че в ситуацията е замесен и екипажът, но в момента тече вътрешна проверка.
Депутатът от „Атака“ Десислав Чуколов каза пред Дарик радио, че информацията е преувеличена. Той допуснал, че става дума за пренебрежително отношение към Сидеров, защото понякога при такива пътувания имало негативно отношение към определени пътници, когато се разбере, че са от България. „Аз съм бивш евродепутат, пътувал съм в седмицата два-три пъти. Някои пъти се получава да има такова отношение по-негативно към определени пътници, когато се разбере, че са от България. Не знам в подробности каква е ситуацията, но предполагам, че нещо подобно се е случило със Сидеров“, каза Десислав Чуколов. „Г-н Сидеров не е човек, който ще търпи някой да се държи пренебрежително към него по какъвто и да е било начин. Имало е някаква размяна на реплики на борда на самолета, което след това се е изяснило на земята. Пак повтарям – нито е бил арестуван, нито е бил задържан, просто изясняване на ситуацията. Едва ли той е търсил скандал и пререкания, просто изясняване на ситуацията“, уточни Чуколов. /БГНЕС