Сергей Станишев: Чрез реформата – реална опасност за ликвидиране на БАН

Ще настояваме за спазване на автономията на БАН, за да не се превърне реформата в ликвидация на академията, за което има реална опасност.

Това заяви Сергей Станишев след срещата между депутати от ПГ на Коалиция за България и представителите на БАН проф. Стефан Воденичаров, председател на Общото събрание и старши научен сътрудник Николай Милошев, директор на Геофизичния институт към БАН, предаде репортер на БГНЕС.
Леви депутати ще предложат промени преди второто четене в Закона за академичното развитие и ще подкрепят автономията, за да не се извършва погром срещу най-големия национален научен център. Ваня Добрева, която е член на изпълнителното бюро на БСП, заяви, че резките промени по отношение на БАН, говорят за друг тип намерения, а просто за неотложна реформа. Тя съобщи, че по нейни данни имотите на академията на 4-ти и 8-ми километър в столицата са на себестойност около 2 млрд. лева. Представителите на БАН я поправиха като уточниха, че сумата е не 2 млрд., а 3 млрд. лева. Според Добрева има тенденция към тотална либерализация в отношението на образованието и научната сфера и връщане на практики от времето на тоталитаризма. Тя изрази учудване, че в Закона за насърчаване на научните изследвания се дава право на МС чрез постановления, да може да създава институти. По нейни данни от 15 хиляди души, които са работили в БАН, в момента са останали около 8 хиляди, от които хабилитираните са около 1800 души.
Сергей Станишев напомни, че в бюджет 2010 с 140 млн. лева са намалени средствата за научни изследвания, докато в страните в ЕС посоката е обратна – към увеличаване на тяхното финансиране. Той изрази опасения, че по тази причина ще изостанем и че няма да покрием лисабонските критерии. Съществува реална опасност да загубим позиции в традиционни сфери в науката, в които сме били силни, каза той. Председателят на левите в парламента подкрепи идеите на ръководството на БАН и заяви, че ще се борят в Народното събрание за тяхното осъществяване чрез законодателството, но „тук също работи диктатът”, каза той. неговата оценка е, че това, което се прави с БАН е авантюристичен подход за реформа. /БГНЕС